Légből kapott bajok

Épp' hogy csak elindult a fűtési szezon, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) máris jelentette, hogy a megfigyelt települések jelentős részében rossz a levegő. Főleg a finom por és a nitrogéndioxid túlzott jelenlétére figyelmeztettek a mérések. A szakemberek pedig arra, hogy a légzőszervi betegségben szenvedők kerüljék ezeken a helyeken a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységeket.

Légből kapott bajok A légszennyezés hatása azonban ennél sokkal többeket érint, s igen szerteágazó. Már korábbi kutatások is vallottak arról, hogy a szmogos környezet növeli a diabétesz, valamint az elhízás kialakulásának kockázatát. E kapcsolathoz a közvetítő elemet is megtalálni vélte a Coloradói Egyetem egy friss kutatása, amit az MTI ismertetett idén [2020] tavasszal. Tanya Alderete és munkatársai fiatalemberek bélflóráját vizsgálva jutottak arra, hogy annak összetételé függ a lakókörnyezetük levegőjének minőségétől is. Ahol az szennyezett, ott a lakók bélflórája szegényesebb lesz, s az arányai is torzulnak. Például sok olyan baktériumtörzs él meg benne, amely kapcsolatba hozható az elhízással, a bélpanaszokkal vagy éppen a gyulladásokkal. Az idézett amerikai vizsgálat eredményei szerint e tekintetben az ózonszennyezés okozza a legtöbb bajt. 128 olyan baktériumfajt azonosítottak, amelyre negatív hatással volt az ózonnak való kitettség. Közülük több az inzulinkiválasztásra volt hatással.

Míg az elhízáshoz, vagy a 2-es típusú diabétesz megjelenéséhez hosszabb idő kell, addig egy agyvérzés kiprovokálására akár órák alatt is képes a légszennyezés. A sztrók az egyik olyan érrendszeri katasztrófa, aminek a kockázatát a cukorbetegség is növeli. Bekövetkezésére azonban erős hatással lehetnek egyes aktuális környezeti tényezők is. Ezeket is rendszerezte Gombos Katalin "A légszennyezés hatása az agyi érkatasztrófa esetek előfordulására" című szakdolgozatában (ELTE, 2012). Az addigi kutatások szerint a vegyi anyagok közül a nitrogén oxidjainak van a legerősebb szerepe a sztrók kiváltásában és az jellemzően már a szennyezés napján vagy másnapján bekövetkezik. Ugyancsak erős a porszennyezés provokáló hatása, s az is "késedelem nélkül" visz közelebb az érkatasztrófához.

Azaz - emlékezve az NNK minapi jelentésére - mondhatnánk, hogy a fűtési szezonnal egy különösen sztrókveszélyes időszak kezdődött. A fokozott éberségre azért is szükség lehet, mert egyrészt ezt a bajt nem mindig könnyű észrevenni, másrészt a gyógyítás sikere nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan kerül orvoshoz a beteg. Ezekről dr. Gunda Bence Barna neurológus a Semmelweis Egyetem honlapján beszélt. Ott felidézte, hogy a vérrögoldó kezelésnek négy és fél óra, a katéteres vérrög eltávolításnak pedig hat óra az úgynevezett időablaka - azaz, ennyi időn belül kell elvégezni. Az időkeret kihasználását azonban nehezíti, hogy az agyi érkatasztrófák 80 százaléka nem fáj. Csak a következményeiből veheti észre az érintett vagy annak környezete. A tünet pedig épp úgy lehet lehet féloldali bénulás mint egy bizonytalan zsibbadás. Sőt - ritkán - vannak olyan esetek, amelyeknél a sztrók a betegségbelátásért felelős agyterületet is érinti, s úgy még akár egy végtagja megbénulását sem veszi észre a beteg. Az esetek ötöde pedig úgynevezett "ébredési sztrók", azaz a reggel szembesít a tünetekkel, s nem tudni, hogy éjjel mikor következett be az érkatasztrófa.

A neurológus minderre azt mondja "mindig érdemes a legrosszabbat feltételezni és egyből mentőt hívni". Azzal érvel, hogy a felesleges riasztás még mindig kisebb baj, mint egy elkésett diagnózis, ami után már nincs idő a legjobb eredménnyel kecsegtető kezelésre.

2020. november

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!