Accu-Chek

Kritikus idők

A szokásosnál jóval melegebb tavasz és nyárelő különös aktualitást ad a kanadai kutatók egy tavalyi eredményének. Ők ugyanis 397 ezer Torontó környékén élő anya 556 ezer szülését elemezve arra jutottak, hogy az átlagos környezeti hőmérséklet erősen befolyásolja a terhességi cukorbetegség előfordulását. Az úgynevezett gesztációs diabétesz a várandósság középső harmadában jelentkezik, s a legtöbbször el is múlik a szülés után. (Bár az esetek egy részében aztán néhány évvel később már mint klasszikus 2-es típusú cukorbetegség tér vissza.)

Gillian L. Booth és munkatársai azt találták, hogy ahol és amikor a külső átlagos hőmérséklet legfeljebb -10 Celsius volt, ott a betegség 4,6%-os eséllyel fordult elő, míg 24 fokos átlag felett már 7,7% volt ez az arány.

Az eredmény a kutatókat is meglepte, mint a tanulmányt bemutató OTSZ Online idézi a vizsgálat vezetőjét: „Azt gondolnánk, hogy amint az idő kimelegszik, az emberek egyre aktívabbak. Kimennek a szabadba, mozognak, jobb eséllyel adnak le a testsúlyukból. Mind a testsúlycsökkenésről, mind a testmozgásról tudjuk, hogy mennyire fontos szerepe van a diabétesz megelőzésében. Ezzel szemben az incidencia ilyenkor mégis nő." Ő végül is a különféle zsírsejteknek a külső hőmérsékletek különbségétől függően eltérő arányaival magyarázta az eredményt. Hidegben viszonylag több barna zsírszövet képződik, melegben viszont inkább sárga - míg az előző segíti az inzulin hasznosulását, az utóbbi a rezisztenciát növeli. Dr. Booth ebből azt is leszűrte, hogy a globális felmelegedéssel, illetve az éghajlatváltozással számítani kell a terhességi diabétesz gyakoribb előfordulására is.

Egy a University of Queensland honlapján olvasható friss publikáció éppen a terhességi komplikációk, köztük az ekkor jelentkező cukorbetegség elkerülésének lehetőségeivel foglalkozik. Ebben Gita Mishra professzor a korábbi kutatások eredményeinek áttekintése kapcsán azt fejtegeti, hogy a fogamzás utáni étrend- és életmódváltás már túl kevés és túl késői a komplikációk esélyének érdemi csökkentéséhez. Ezzel szemben, ha már a felkészülési idő alatt több mozgást iktatnak életükbe a leendő anyák, s sikerül az esetleges túlsúlyukat is csökkenteni, akkor könnyebben viselik a várandósságuk hónapjait is. Ekkor csökken a terhességi magasvérnyomás, cukorbetegség, valamint az idő előtti és a halvaszületés bekövetkezésének valószínűsége is.

A cikkben idézet angliai és ausztráliai tapasztalatok szerint az ma már jellemző, hogy a teherbeesés után az anyák kevesebbet isznak és dohányoznak. Ezzel szemben a testtömegük normalizálásában és a fizikai aktivitásban, valamint a zöldségdús (legalább napi öt adagot elfogyasztó) étkezésben rejlő lehetőségeket messze nem használják ki. Pedig ezek is részei annak a stratégiának, amit ma a tudomány a komplikációk elkerülésére javasol az anyák és a magzatok védelmében.

2018. június

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!