Accu-Chek

Közösségi gyógyászat

Ha kevéssé sikeres a terápia, az a betegnek és az orvosnak is egyaránt kudarc. S különösen könnyű egymást okolniuk ezért az olyan krónikus bajoknál, amelyek menedzselése a betegtől is sok elszántságot, tudást, munkát kíván. Ilyenkor alakulnak ki azok a tipikus konfliktusok, amikor az orvos fegyelmezetlennek, önfejűnek gondolja a páciensét, míg utóbbi viszont úgy érzi, hogy a doktornak sosincs elég ideje rá, legfeljebb receptet ír neki, de valójában nem segíti a terápiával való megküzdésben. Ez a kölcsönös rossz érzés aztán önmagában is nehezíti, hogy együtt jó eredményt érjenek el.

Lantos Zoltánnak egy tavalyi, a Vezetéstudomány című folyóiratban megjelent tanulmánya szerint ennek egyáltalán nem kellene így lennie. Ő amellett érvel, hogy ez az erőforráspazarló helyzet leginkább csak egy régi, rossz szereposztásnak a következménye. Amit az jellemez, hogy az orvos utasításokkal irányítja a beteget, az pedig próbál a vérmérséklete szerint innen-onnan - könyvekből, internetről, betegtársaktól - összeszedett tudással, képességekkel megfelelni az előírásoknak, úgy, ahogy tud.

Ezzel szemben a tanulmányban bemutatott "közösségi egészségélmény-modell" minden a terápiában felhasználható erőforrást összegyűjt, s a hasznosításukban folyamatosan segíti is a betegeket. Az eredmény az, hogy a páciens már nem egyedül áll szemben a problémáival, hanem támaszkodhat a közösség tudására és a támogatására. Ehhez a gyógyításban a klasszikusok - orvos, nővér, dietetikus stb. - mellett megjelennek új szereplők is. A legfontosabb közülük a terápiamenedzser. Ő profi, ismeri mindazokat a lehetőségeket, amik támogathatják a pácienst a saját egészségcéljai elérésében. Így azokat az online és offline közösségeket is, ahol sorstársi segítség nyerhető, meg az életvezetést segítő piaci és közösségi szolgáltatásokat is, működjenek azok honlapként, vagy akár sportklubként. E tudásával segít megtalálni illetve kiválasztani azt, amelyikre a betegnek valóban szüksége van, s amit az anyagi lehetőségei is megengednek. Az egészségcoachként is emlegetett segítő akár a szükséges szolgáltatások létrehozásában is kezdeményező, legyen szó, gyógytorna vagy diétás főzőtanfolyam helyi megszervezéséről. Sőt ott van már - ha igénylik - a páciens személyes egészségtervének a megfogalmazásakor is. Az abban rögzített célokhoz segít aztán összeszedni, mozgósítani a lehetséges támogatókat. (A személyes célmeghatározás egyik lehetséges új eszköze, az online egészségtervező mindenki számára elérhető.)

Bár a modell nem kifejezetten cukorbetegekre készült, de tesztelték több mint kétezer 2-es típusú diabéteszessel is. Az idézett tanulmány pedig kifejezetten az ő példájukat használta fel az elérhető eredmények bemutatására.

Bár a tesztidőszak igen rövid volt, mindössze 3 hónap, s a cél is csak az étrendi változásra szorítkozott, lett orvosilag értékelhető eredmény is. A résztvevők harmadának picit javult a szénhidrátháztartása, náluk a HbA1c átlagos értéke a kezdeti 8,6%-ról 8,1%-ra csökkent. Ez elég volt egy gyors egészséggazdasági kalkulációhoz is. Amennyiben a modellt országosan bevezetnék, az ötödik év végére az ellátás hatékonyságnövekedése miatt 20 milliárd forintot át lehetne irányítani a fekvőbeteg-ellátásból a diabéteszesek alapellátására - olvasható a tanulmányban. Az említett hatékonyságjavulás elsődleges forrása - írja Lantos Zoltán - , hogy a páciensek a megszervezett támogatásokkal könnyebben tudnak úgy élni, hogy megelőzzék a cukorbetegség kórházi kezelést igényló súlyos szövődményeit.

A kísérlet másik hozadéka az volt, hogy a betegek a végére sokkal magasabbra értékelték a saját egészségértésüket, valamint az önmenedzselési képességüket, mondhatni: magabiztosabbak lettek. Az orvosok is egy kicsit sikeresebbnek látták a kísérlet nyomán a munkájukat. A segédeszközök felkínálása sem volt képes azonban teljesen eltüntetni a motivációs különbségeket: "Mindazok - olvasható az összegzésben - , akik saját aktivitásukat fontosnak tartották, pozitív véleménnyel voltak a tanácsadási folyamatról, míg akik inkább hárítani akarták saját felelősségüket, negatívan élték meg az öntevékenység ösztönzését."

2019. február

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!