Közdiéta

Június [2018] közepéig lehet jelentkezni a diétás közétkeztetők első hazai versenyére. A pályázatot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGyÉI) írta ki azoknak a szolgáltatóknak, amelyek iskolai vagy óvodai menzákra szállítanak speciális ételeket cukorbeteg, gluténérzékeny vagy éppen tejfehérje-allergiás gyerekeknek. Pályaműként olyan tíznapos, hárométkezéses menüket várnak tőlük, amelyek nem csupán megfelelnek az egyes diéták követelményeinek, hanem változatosak, s kihasználják a szezonalapanyagokban rejlő lehetőségeket is. (Például a cukorbetegek étkeztetésénél a keret, amihez a versenyzőknek igazodniuk kell: a tízórai 25 gramm, az ebéd 60 gramm, az uzsonna 25 gramm szénhidrátot tartalmazhat.)

A szakzsűri előszelekcióján túljutóknak aztán meg is kell főzniük, amit terveztek, s annak bírálatában már érintett gyerekek és szüleik is részt vesznek majd. Ez már ősszel lesz, amikor a beküldött menük, receptek és elkészítési leírások is kikerülnek a merokanal.hu honlapra, hogy a jó megoldásokat mások is tanulmányozhassák, átvehessék. E tudásmegosztás nem csak a menzai szállítókat, az érintett szülőket is segítheti. Ők is találhatnak ott olyan megoldásokat, amelyek nem csak beilleszthetők a gyerekük diétájába, de a kedvére valók is lehetnek.

A dietetikus zsűri és menzaközönség által egyaránt jónak ítélt ételek "felkínálása" a családi konyhák számára nem lesz példa nélküli. Magyarország - tavaly kiválasztott - 50 legfinomabb menzaétele között már mai is bányászhatnak recepteket a szülők.

A három éve bevezetett menzareform értelme nem csupán az volt, hogy a gyerekek az óvodában-iskolában, ahol napi betevőjük harmadát-kétharmadát elfogyasztják, ne szemetet egyenek, hanem az is, hogy jobb szokásokat, mintákat vigyenek magukkal az életbe és haza, a családjukba is. E reformhoz kötődött annak a rögzítése is, hogy akiknek speciális étkezésre van szükségük - mert például cukorbetegek -, s erről van szakorvosi igazolásuk is, azok számára azt biztosítani kell a közintézményekben. Öt éve ezt még minden hat iskolából csupán kettőben tudták megoldani, tavaly viszont már hatból ötben.

Az OGyÉI utóvizsgálata más tekintetben is talált olyan változásokat a menzákon, amelyeket otthon is egészséges lenne követni. Például a feltálalt ételek sótartalma négy év alatt a korábbi háromnegyedére csökkent. Nőtt viszont a zöld- és a tejkínálat. 2013-ban még csak az iskolák szűk felében adtak naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, 2017-ben már a bő négyötödükben. Közel hasonló arányban nőtt az iskolatej programban résztvevő intézmények száma. Eltűntek viszont az étlapról a szénsavas, illetve cukrozott üdítők. Az is új ízt adott a menzakosztnak, hogy tavaly már az iskolák több mint felében kaptak a gyerekek teljeskiőrlésű lisztből készült ételt is.

Egy dologban azonban nem tapasztaltak változást, az ebédelésre fordítható átlagos idő változatlanul mindössze 27 perc volt. Sőt még tavaly is akadt iskola, ahol mindössze tíz percet kaptak a gyerekek arra, hogy megebédeljenek. Pedig nincs az az egészséges menü, ami a kapkodó evés kártételeit kompenzálni tudná!

2018. június

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!