Zöldséges boci farm (5 db kis boci test/vagy 1 nagy és 3 kicsi)
A receptet bátran ehetik cukorbeteg gyermekek is! Egy zöldséges rizsétel másképpen. A mellé tálalt zöldségek fontos részei a tányérnak, brokkoli, saláta, répakorong. Ezt az ötletet azért szeretem, mert kedvet csinálunk vele a zöldségfogyasztáshoz. Kevés sajt és sonka teszi az ételt teljessé. A sokféle alapanyag és a szép tálalás formálja a gyermekünk ízlését is.
Hozzávalók:
-200 g basmati rizs
-320 ml víz
-1 szelet sonka
-1 szelet vörös cheddar sajt
-1 tk vaj
-1 tk só
-1 db nagy nori lap
-1 db sárgarépa, pucolva, karikákra vágva
-1 db brokkoli, rózsáira szedve
-majonéz (ragasztáshoz)
-20 g csicseriborsó, lecsöpögtetve (konzerv)
-1 db főtt tojás, karikákra vágva (2 db karika)
Összes energia- és tápanyagtartalma 4 főre:
Energia: 1357 kcal
Fehérje: 48 g
Zsír: 49 g
Szénhidrát: 178 g
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 339 kcal
Fehérje: 12 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 44 g
Lépésről lépésre
1. A rizst mossuk meg hideg víz alatt, majd csöpögtessük le.
2. A vajat melegítsük fel egy edényben és futtassuk meg rajta a rizsszemeket. Öntsük rá a vizet, sózzuk és főzzük kb. 15 percig úgy, hogy időközben párszor megkeverjük.
3. A kész rizst fedő alatt hűtsük szobahőmérsékletűre.
4. Amíg a rizs hűl, elkészítjük a bocik díszítéséhez szükséges alapanyagokat.
5. A brokkoli rózsáit főzzük meg enyhén sós vízben, majd öblítsük le hideg vízzel. Tegyük félre.
6. A nori lapból vágjunk 6 db pici háromszöget, ezek lesznek a bocik szemei. Szintén a nori lapból vágjuk ki a foltokat egy olló segítségével.
7. A sajtból vágjunk négyzet alakokat úgy, hogy az egyik felüket kicsit legömböjítjük. Alakítsuk ki a fül/szarvacska részeket is.
8. A szobahőmérsékletűre hűlt rizsből formáljunk gombóckat, majd majonéz segítségével illesszük a golyókhoz a sajtot, sonkát, és díszítsük fel (vizes kézzel) a nori lapból kivágott foltokkal, szemekkel és a bors orrokkal.