Színes sushi
Ennek az ételnek a fő komponense a sok színes zöldség: zöld, sárga, piros. Az ízek párosítása a keleti konyhára jellemző: édes (édesítőszer) és savanyú (rizsecet). Ezek a fő ízek az egyensúly jegyében vannak jelen. Azért szeretem, mert önálló fogás vagy akár egy kiadós nasi is lehet. Cukorbetegséggel élők az elfogyasztani kívánt étel szénhidráttartalmát vegyék mindenképpen figyelembe.
Hozzávalók:
Sushi:
-400 g sushi rizs
-800 ml víz
-2 ek céklalé
-3 ek répapüré
-½ ek rizsecet
-1 tk barna cukor
-¼ tk só
-4-6 db nori lap
-1 db sárgarépa, gyufaszál vastagságúra vágva
-1 db kígyóuborka, gyufaszál vastagságúra vágva
-1-1 db sárga és piros kaliforniai paprika, gyufaszál vastagságúra vágva
Díszítés:
-ehető virágok
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 308 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 0,7 g
Szénhidrát: 68 g
Lépésről lépésre
1. A rizst mossuk meg hideg víz alatt, majd tegyük egy lábasba, és öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. Főzzük, és várjuk meg, amíg egyszer felforr a víz, majd takarékon főzzük addig, amíg a rizs fel nem veszi az összes vizet. Kevergessük folyamatosan.
2. Ha kész, tegyük fa vagy műanyag tálba, és keverjük hozzá a rizsecetet, cukrot, sót. Felezzük el a mennyiséget, és az egyik felébe tegyünk céklalevet, a másikba pedig répapürét.
3. Tegyük egy bambuszlapra a nori lapokat fényes felükkel lefelé, egyengessük el rajta a rizst, töltsük meg zöldségekkel, és tekerjük fel óvatosan. Egy vizes, éles kés segítségével vágjuk 6 egyenlő részre.