Mozzarellás pingvinek, humusszal
Az ételkészítésben és étkezésben több érzékszervünk is részt vesz. A tapintás az alapanyagok textúrája, majd a színei és az illatok. Az étkezés öröm. Cukorbetegséggel élő gyermekeknél is fontos, hogy a táplálkozás örömfunkcióját hangsúlyozzuk. Fontos, hogy kedvük legyen enni, élvezzék az ízeket, szép legyen a tálalás. Vonjuk be a gyerekeket a fogások elkészítésébe.
Hozzávalók:
Pingvinek:
-olívabogyó (fekete, magozott)
-1 db sárgarépa
-2 csomag mini mozzarella sajt (200 g)
-fogpiszkáló
-krémsajt
-pár szelet bacon vagy feketeerdei sonka.
Humuszhoz:
-1 üveg csicseriborsó
-2 ek. tahini (szezámpaszta)
-1 gerezd fokhagyma
-1/2 db citrom leve
-só
-1-2 ek. érlelt reszelt sajt
-olívaolaj
Összes energia- és tápanyagtartalom 4 főre:
Energia: 743 kcal
Fehérje: 30 g
Zsír: 38 g
Szénhidrát: 69 g
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 186 kcal
Fehérje: 7 g
Zsír: 10 g
Szénhidrát: 17 g
1 db pingvin energia- és tápanyagtartalma:
Energia: 52 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: 1 g
Lépésről lépésre
1. A mozzarella golyókat egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük.
2. Kialakítjuk a talp és csőr részeket! A sárgarépát karikákra szeleteljük, majd minden karikából kivágunk egy háromszög alakot. Ez lesz a pingvinek talpa, a megmaradt háromszög alakú sárgarépából pedig kialakítjuk a pingvinek csőrét.
3. Elkészítjük a pingvinek testét! Az olívabogyókat félbe vágjuk és egy kevés krémsajt segítségével, a mozzarella golyók oldalához illesztjük.
4. A fej rész kialakításához fogjunk egy egész olajbogyót, forgassuk el és a magozott (csillag alakú) részénél, nyomjuk bele a sárgarépából készült csőrt.
5. Ha elkészültünk a részletekkel, összeállítjuk a pingvinjeinket a következő sorrendben: talp-test-fej. Ahhoz, hogy a pingvinjeink stabilak legyenek, egy fogpiszkáló segítségével a fej közepénél, középen átszúrjuk, egészen a sárgarépatalp aljáig.
6. Ha szeretnénk, készíthetünk bacon-ből vagy feketeerdei sonkából sálat is, hogy még mutatósabb legyen az előétel. Ehhez a bacon-t vagy sonkát, hosszában vékony szeletekre vágjuk és a pingvinek „nyaka“ köré tekerjük.
Humusz: a hozzávalókat egy asztali aprítóba tesszük és krémes állagúra pürésítjük.