Kis betűk - nagy betűk

Van az úgy olykor, hogy az ember keze mélyen beletéved a kekszes zacskóba, s mire eszmél, már csak a morzsákat kapirgálja a csomag alján... Ilyenkor jöhet a szörnyülködés: "Ezt mind megettem!?" - meg a bűntudat, hogy: "Mennyi felesleges kalória volt ez!

Akinek ismerős e helyzet, az a további lépéseket is ismeri: enyhébb esetben egy fogadkozás: "Nem, nem, soha többé!", a súlyosabbakban viszont folytatódik a nassolás, de immár tudatosan: a bánat enyhítésére.

Azért mégiscsak az a legjobb, ha ilyenkor valami stabilabb védelmet keres az esendő ember. Például a tudást, hogy megtalálja azt a nassolni valót, amivel a legkevesebbet kockáztatja. Olyat, ami akkor is inkább az egészségére válik, ha nem könyvelői szigorral számolgatva, morzsánként fogyasztja. Nem látszik ez reménytelennek, hiszen a mai kekszes dobozok/zacskók valóságos kis regényekben számolnak be a termék tulajdonságairól, alighanem van rajtuk elegendő információ a jó választáshoz is. A legfontosabbakat pedig úgyis nagy betűkkel hirdetik - gondolhatjuk, amíg ki nem próbáljuk.

Például vegyünk egy zabfalatot, amely bőséges, 38%-os zabpehelytartalmat ígér! Lehetne-e jobbat választani a "legegészségesebbet" keresve, mint egy rostokban gazdag kekszet? A későbbi összehasonlításhoz azért rögzítsük, mit mondanak az apró betűk a tápértéktáblázatban. E szerint 100 gramm keksz energiatartalma 465 kcal. Azaz, ha mást nem eszik egy "átlagfelnőtt", akkor ebből akár 40-50 dkg-ot is fogyaszthatna egy nap. Csakhogy az apróbetűkből az is kitűnik, hogy a 24,5%-os cukortartalma okán, már 20 dkg keksz is kimeríti egy felnőtt ajánlott napi maximális (cukor) kvótáját.

Talán, ha a zab, meg a magas rosttartalom mellett egy kis gyümölcs is van - mint ahogyan azt egy narancsos keksz ígéri nagy betűkkel -, még jobbat tesz majd a nassolás. Különösen, hogy a doboz frontoldalán még a "digestive" szó is szerepel, azaz emésztést-segítőként is hirdeti magát. Jó ebben hinni, ám az apró betűk megint kellemetlenkednek: az energiatartalma 100 grammonként 475 kcal, s minden morzsájának 25%-a cukor. Így már nem tűnik kivételesen jó választásnak.

Ám ugyanennek a spanyol sütödének van diétás nassa is. Az a magas rosttartalom mellett azzal szólítja meg a vevőt, hogy nincsen benne cukor. Ebben valóban harmadával több a rost, s a maltitoltól édes, nem a cukortól, de az energiamérlegben ez csak csekély különbséget eredményez: 100 gramm keksz 431 kilokalóriával terheli a napi bevitelt.

Ezt egy "egészséges" vajaskeksztől is meg lehet kapni. Például attól a német ropogtatni valótól, amely azzal ajánlja magát, hogy teljes kiőrlésű búzalisztből sütötték. Az energiatartalom náluk sem nagyobb 438 kilokalóriánál, pedig van benne bőven cukor is - vagy háromféle -, összesen 21 százaléknyi.

Kétségtelenül izgalmasabb a puszta-keksznél egy olyan rágcsálni való, amiben van egy kis meglepetés is. Ugyanez a termékcsalád kínál ilyet is egy olasz sütödéből: teljes kiőrlésű búzából, zabpehellyel, mazsolával, aszalt almával, mogyoróval... Az ilyen szinte maga az egészség: van benne rost, gyümölcs, olajosmag... No meg energia: 100 grammonként 465 kcal. A cukorrészarány mondhatni átlagos: 23%.

"Ilyen áron" még akár kifejezetten csokis nassot is választhatunk. Például azt a cantuccinit, ami ötödrészben (!) kis csokoládécseppekből áll, s ennek ellenére mindössze 431 kcal-t jelez 100 grammnál a tápanyagtáblája. Csakhogy az apró betűknél az is látszik, hogy a sütemény minden 100 grammjából 42 a cukor. Ez közel kétszer annyi, mint egy átlagos keksznél!

Van persze megoldás: kevésbé terhes választás például egy lengyel "reggeliző keksz". Az is "szilvával és csokoládédarabokkal" meg "teljes kiőrlésű gabonával" hirdeti magát a doboza frontján, de a 100 grammos adagjában mégsincs több mint 436 kcal. Sőt, a cukoraránya sem több mint 25%. Hogyan fértek bele ennyibe? A titok nyitja is apró betűk között olvasható: náluk a süteménynek nem az ötöde, hanem csak a hatvanad része a csokoládé. Van ám még itt egy nagyon finom trükk, ami miatt ebből a kekszből nem lehet öntudatlanul benyomni 1200 kalóriát. A doboz tartalmát ugyanis kis 50 grammos tasakokba csomagolták. Nem elég csak belefeledkezve rágni és nyelni, kétszáz kalóriánként dönteni is kell: "Valóban folytatni akarom? Tényleg felbontsak egy újabb adagot is?".

Pici piaci keksz-körképünk tanulsága cseppet kiábrándító, de legalább egyszerű. Egyrészt világosan mutatja, hogy nem elég a címoldalak nagy betűit olvasni, a lényeget inkább a tápanyagtábla apró betűi rejtik. Másrészt: nem létezik "kalóriaszegény" keksz, amiből korlát nélkül lehetne nassolni. Ugyan a cukorbevitelt lehet lényegesen csökkenteni tudatosabb választással, de az energiatartalmat illetően így sincs nagy játéktér. Fentebb is a legkisebb (431 kcal) és a legnagyobb (475 kcal) között csupán mintegy tíz százalék volt az eltérés. Ennél sokkal hatékonyabb kalóriakorlátozást kínál az, ha - bármilyen kekszet is választott az ember - képes abból pár darabbal kevesebbet magába tömni.

2019. szeptember

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!