Kassza-vizit

A hazai diabéteszgondozás érdekes részleteit villantja fel az az összefoglaló, amit az egészségpénztár (NEAK) hozott nyilvánosságra a múlt év [2020] végén. Abból például kiderül, hogy van három olyan területe az országnak, ahol lényegesen könnyebben férnek hozzá az ellátáshoz a cukorbetegek, mint másutt. Budapest mellett ilyen Baranya, valamint Csongrád megye. Hetente összesen 5800 órányi rendelésen fogadják szakorvosok a diabéteszeseket, de ez a gyógyító kapacitás igen egyenetlenül oszlik el az országban. Míg átlagosan heti 60 óra szakrendelés jut 100 ezer emberre, addig az említett 3 területen ennek a duplája, míg például Győr-Sopronban, Vasban és Pest megyében még feleannyi sem. Az átlag felét alig meghaladó a szakellátó kapacitás Nógrádban, Borsodban, Fejérben, valamint Szolnok, Heves, Tolna és Somogy megyékben is.

A diabéteszesek számára fenntartott kórházi ágyakat tekintve is jelentős az egyenlőtlenség. Összesen mintegy 700 ilyen férőhely van az ország aktív ellátást nyújtó intézményeiben. Azaz átlagosan 7 ágy jut 100 ezer lakosra. E tekintetben Budapest és Baranya emelkedik ki a mezőnyből, ugyancsak nagyjából dupla kapacitással, míg például Komáromban egyetlen kórházi ágy sincs a diabéteszeseknek fenntartva.

Kassza-vizit Az egészségpénztár e statisztikája a betegek közül csak azok adatait tartalmazza, akiknek 2019-ben szükségük volt valamilyen közfinanszírozott szakorvosi ellátásra. Így jön ki a cukorbetegek száma kereken 440 ezerre. Ők mind jártak abban az évben szakrendelésen, de de csak 4,2%-uk szorult a diabétesze miatt kórházi kezelésre is. Figyelemre méltó változás 2010 és 2019 között, hogy a szakrendeléseken ellátott cukorbetegek száma mintegy harmadával nőtt, míg kórházba már csak mintegy feleannyian kerültek mint korábban. Az is látszik az idősoros adatokból, hogy a tízes években az 1-es típusú diabéteszesek száma stagnált, s az ellátottak számának növekedését teljes egészében a 2-es típusú cukorbetegek adták.

Érdekes képet mutat a szakellátást igénybe vevők igencsak eltérő területi megoszlása is. Ha 10 ezer lakosra vetítjük, akkor Baranyából, vagy Tolnából kétszer annyian jutnak el diabetológiai szakrendelésre, mint Győr-Moson-Sopron vagy Hajdú-Bihar megyékből. A különbségeket magyarázva a pénztári összefoglaló is megjegyzi, hogy ennek lehet oka a cukorbetegek nagyobb aránya, vagy a súlyosabb állapotuk egyes megyékben. Amihez azt a lehetőséget is hozzáfűzhetjük, hogy az ellátóhálózat egyenetlenségei is okozhatják az igénybevétel különbségeit.

Az összefoglalóból az is kiderült, hogy a diabéteszesek ellátása mennyivel terheli meg a közkasszát. 2019-ben 63,5 milliárd forintot fordítottak e célra az Egészségbiztosítási Alapból. Ezen belül a legnagyobb kiadás az inzulinok és az orális diabetikumok, illetve a gyógyászati segédeszközök (pl. tesztcsíkok, inzulinpumpák) árához nyújtott támogatás. Az előbbi a diab-kassza mintegy 76%-át, az utóbbi kereken 11%-át viszi el. Ezek mellett csak kisebb tételek a járóbetegek (7%), valamint a kórházban fekvők (6%) szakellátása, illetve a háziorvosok cukorbeteg-gondozással kapcsolatos ösztönzése (<1%).

Mint az adatokból kitűnik, a gyógyszerkiadások túlnyomó részét az inzulinok ártámogatása viszi el. 2019-ben az kereken 28 milliárdot igényelt, míg orális antidiabetikumokra csak 20 milliárdot költött az egészségpénztár. Ugyanakkor abban az évben az inzulinnal kezelt betegek száma 197 ezer volt, míg "tablettás terápiákhoz" mintegy két és félszer annyian, 519 ezren váltottak ki gyógyszert.

2021. január

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!