Kapára, kaszára!

Márciusban már van munka is a kertben, ám még tervezni sem késő. Akinek van akár csak egy nagyobb ebédlőasztalnyi földje, az már tudja ezt. Akinek nincs, az pedig keresheti a lehetőséget legalább egy kis közös kertgondozásra. Aligha van ennél jobb egészségügyi befektetés ilyentájt.

Ezt gondolhatta a brit egészségügyi miniszter is, amikor tavaly [2018] év végén ismertette a tervüket, miszerint a háziorvosok más társas tevékenységek mellett kertészkedést is felírhatnak majd a pácienseiknek. A szabad-levegős mozgás, meg az együtt végzett munka számos "civilizációs kór" megelőzésében is hasznos, a krónikus betegek terápiájában pedig csökkentheti a gyógyszerek szükséges mennyiségét. Ez utóbbi nem csak az egészségügyi kasszának nyereség: ha a kevesebb tünetre kevesebb féle szert kell szedni, akkor kisebb a mellék-, illetve a kalkulálhatatlan kereszthatások veszélye is. Ha csak nyugalmasabb alvást, meg jobb kedélyt nyer a kertészkedéssel például egy idősebb cukorbeteg, máris nagyságrendekkel nagyobb a haszna, mint a megtermelt kosárnyi paradicsom.

A közösségi kertművelés divatja sok jó példával segítheti a szervezést. Alkalmas terület lehet hozzá egy foghíj, egy hasznosításra váró önkormányzati telek, esetleg egy nagyobb kihasználatlan iskolaudvar. Ilyesmi még a sűrűbben lakott városokban is fellelhető. S minél sivárabb "kőtengerben" sikerül egy-egy ilyen élő foltot kialakítani, annál nagyobb a nyereség. Talán különös, de egy-egy ilyen közösségi kert nem csupán azok napjait teszi jobbá, akik ott kapirgálnak, metszenek, permeteznek, hanem általában is javítja a környékbeliek életminőségét.

Kereken egy esztendeje ismertetett a MedicalOnline egy amerikai vizsgálatot, amelyben kimutatták, hogy túl az egyéni életkörülményeken és társadalmi státuszon, a lakókörnyezet minősége is mennyire fontos tényezője bizonyos szívproblémák kialakulásának. Elvis Akwo és munkatársai azt találták, hogy a szívelégtelenség kockázatának mintegy 5%-áért felelősek a szomszédsági viszonyok. Ebből akkor azt szűrték le, hogy például a cukorbetegek terápiájánál - náluk is tipikus kockázat a szívelégtelenség kialakulása - nem csak a személlyel kell foglalkozni, hanem a lakókörnyezetének a fejlesztésével is. Egyszerűen: sikeresebb a terápia, illetve a megelőzés ott, ahol a szomszédok együttműködnek, segítséget nyújtanak egymásnak, vannak közös céljaik, programjaik. Mi is lehetne erre alkalmasabb terep, mint egy közösségi kert? ;)

Ráadásul ott a jót is duplán mérik, hiszen Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság akkoriban leköszönő elnöke is azt ajánlotta: "Sokat kell zöldben lennünk és nagyon sokat kéne másokkal együtt lennünk.” Ő tavaly a 444.hu-nak beszélt arról, milyen okai lehetnek annak, hogy bár egyre jobb körülmények között él "korunk embere", mégis egyre többet küzd depresszióval, vagy egyéb mentális zavarral. Ebben a beszélgetésben idéztek egy nagy európai kutatást is, ami azt igazolta, hogy amennyiben az emberek a városi környezetben is könnyebben hozzáférnek zöld területekhez, az erősíti a társadalmi kohéziót és javíthatja a környékbeliek lelki egészségét is.

A JAMA Network Open című orvosi szaklapban tavaly nyáron közölt tanulmányban meg is mérték a zöldterületek "távolhatását". Philadelphiában vizsgálták üres telkek növényekkel való beültetése előtt és után a környék lakóinak mentális egészségét. Azt találták, hogy "bezöldített" telkek 400 méteres körzetében csökkent a lakóknál - kereken negyven százalékkal - a depressziós tünetek előfordulása.

S az efféle kedélyjavításnak tényleg nincsenek káros mellékhatásai. Sőt, van még egyéb extra-haszon lehetőség is! Aki előre gondolkodik, viszi a gyereket, unokát is közösségi kerteket építeni, s nem csak azért mert ők esetleg könnyebben bírjak el a talicskát. Idén január végén jelent meg a Child Development című szakfolyóiratban az a tanulmány, ami szerint a civil tevékenységekben való serdülőkori részvétel jó hatással van a későbbi, felnőttkori egészségi állapotra. Mint az amerikai tanulmányt ismertető MedicalOnline idézi a mintegy tízezer fiatal pályáját elemző vizsgálat eredményét: akik kamaszként önkéntes munkát végeztek, azoknak felnőttként általában jobb volt a mentális egészségük, s kevesebb kockázatos szokást vettek fel (pld. kevesebbet narkóztak, egészségesebben ettek). Volt azonban egy sajátos kivétel: a tinédzser politikai aktivistáknak megidősödve gyakrabban lett valamilyen az egészségüket is fenyegető "rossz szokása". A tanulságot akár úgy is összefoglalhatjuk, ahogyan Voltaire zárja a Candide-ot: [Inkább] „Műveljük kertjeinket!”

2019. március

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!