Jóra adni jó

November-december fordulóján [2018] megszaporodtak a cukorbetegséggel foglalkozó hírek a honi médiában. Az állami tévé kezdett kampányba, hogy előkészítse a december 16-i jótékonysági műsorát. Először fordul elő, hogy a hagyományos évvégi program nem egyszerűen valamely segélyszervezetnek gyűjt pénzt, hanem egy konkrét betegség érintettjeit állítja rivaldafénybe. Ezúttal az egész családot sújtó diabéteszről lesz szó, s azon belül is elsősorban a gyerekek helyzetét, nehézségeit igyekeznek bemutatni.

A választást az állami hírügynökség néhány vészjósló statisztikai adattal is alátámasztotta. Nevezetesen: az elmúlt 15 évben bőven megkétszereződött a cukorbetegek aránya a magyar gyerekek között. (A KSH szerint tízezer 18 év alatti közül 2003-ban 12,5, míg 2017-ben már 27,4 volt diabéteszes.)

A "Jónak lenni jó!" című műsorfolyam rendszerint a közönség érdeklődését és az elért bevételt tekintve is kiemelkedik a karácsony környéki jótékonysági események közül. Tavaly mintegy 290 millió forintot gyűjtöttek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára, azt megelőzően 260 milliót a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, előtte pedig kereken 220 milliót sikerült összeszedniük a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak.

Sikerük egyik titka, hogy a százforintostól a tízmilliósig mindenféle felajánláshoz kínálnak valamilyen alkalmas formát. Már most is él az adományvonaluk: aki felhívja az 13630-as telefonszámot, az azzal máris 250 forintot utalt a diabéteszes gyerekek javára.

A néhány tízezer forintos segítő vásárlásokhoz tárgyadományokat is gyűjtöttek ismert emberektől. Ezeket a műsor honlapján mutatják be, s ott is lehet azokat megvásárolni. Van már a kínálatban dedikált kézilabda, falióra, baboskendő és sakk-készlet is. Várnak még további tárgyfelajánlásokat is, ehhez a kapcsolatfelvételre a jonaklennijo@mtva.hu mailcímet ajánlják.

A korábbi évek gyakorlata szerint várhatóan lesznek olyan exkluzív tárgyadományok is, amelyekre licitet hirdetnek az adás napján. Így például tavaly Rafael Nadal dedikált teniszütője 680 ezer forintot, egy Viktória-mintás herendi lámpa pedig 2,2 milliót hozott a jótékony célra.

Az egésznapos televíziós műsorfolyam bemutatja azokat, akiknek az életét könnyebbé tehetik a nézők az adományaikkal, s azokat is, akik ebben közreműködnek önkéntesként vagy profi segítőként. Ezek az információk, meg a nyilvánosság további pénztárcákat nyitnak meg: számos cég is megfelelőnek látja ezt az alkalmat a társadalmi felelősségérzete kifejezésére. Általában ilyenkor érkeznek a legnagyobb adományok is.

Az idei, december 16-i bevételt a Magyar Diabetes Társaság, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és más cukorbetegekkel foglalkozó szervezetek használhatják fel. A pénzt arra kérik, hogy mind több gyerek juthasson el diabéteszes táborba, ahol nem csak lazulnak, hanem megtanulhatják azokat a praktikákat is, amelyekkel jobban menedzselhetik a betegségüket, s annak ellenére is teljes életet élhetnek.

2018. december

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!