Jégcsillag született

Májusban [2019] a szlovákiai hoki vb-n Finnország megnyerte története harmadik világbajnoki címét. Ez eddig egyszerű sporthír, ám volt a csapatban egy mindössze 18 éves, 188 centis jobbszélső, akinek nagyszerű teljesítményéről még sokáig fognak - s nem csupán a jégkorong-rajongók - beszélni. Kaapo Kakko hat góljával és egy gólpasszával csapata második legeredményesebb játékosa volt. A sportújságírók általában kiemelik gyorsaságát, remek korongkezelését, korcsolyatudását, s egyértelműen őt tekintik a világbajnokság felfedezettjének. Számukra az sem kérdéses, hogy ősztől már a sportág csúcsán, az amerikai profi liga, az NHL valamelyik csapatánál játszik.

Bár a felnőttek nemzetközi mezőnyében a szlovákiai világbajnokság volt az igazi bemutatkozása, már azelőtt is mozgalmas hónapok voltak mögötte. Az utolsó szezont a finn bajnokságban már a felnőttek között játszotta végig, ám e mellett a junior válogatottal nyert egy korosztályos világbajnoki címet is idén januárban.

Ez a teljesítmény minden más körülménytől függetlenül is komoly figyelmet érdemelne, ám Kakko cukorbeteg is. Öt esztendeje diagnosztizálták nála az 1-es típusú diabéteszt. Bár azt nyilatkozta, hogy ez semmiben sem befolyásolja a sportját, az ő élete a szokásosnál is bonyolultabb. Nem csak cukorbetegséget, hanem cöliákiát is diagnosztizáltak nála. Ez egyébként az 1-es diabéteszesek között nem is olyan rendkívül ritka: mintegy 7 százalékukat érinti a gluténérzékenység is.

Az eredményei szerint Kakko egyelőre remekül megküzd ezekkel a nehezített feltételekkel is. Ahova készül - az amerikai profi ligában - rajta kívül is lesznek/vannak cukorbetegek. Például a 22 éves Luke Kunin (Iowa Wild), a 24 éves Max Domi (Montreal Canadiens) vagy a hamarosan 30 esztendős Cory Conacher (Syracuse Crunch), akinél 8 éves korában diagnosztizálták az 1-es diabéteszt.

S vannak olyan nagyszerű előképei is, mint Steven Redgrave, a brit evezős, aki öt egymást követő olimpián szerzett aranyérmet. Közöttük a legutolsót Sydneyben, néhány évvel azután, hogy 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Ő pályájával nem csak azt igazolta a világ számára, hogy a diabétesszel élve is lehet nagyszerű sporteredményeket elérni, hanem visszavonulása után is sokakat inspirál. Ismertségét egyebek mellett annak előmozdítására használja, hogy minél több "rejtőzködő" diabéteszes jusson diagnózishoz és kezeléshez, illetve mind többen tanulják meg uralni ezt a betegséget.

Kaapo Kakko előtt majd akár ez a jószolgálati pálya is nyitva áll. Egyelőre a góljaival gyűjtögeti hozzá a hitelesség-pontokat.

2019. június

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!