Itt a tavasz, sózzon zöldfűszerrel!

Hagyományosan márciusban - idén 12. és 18. között - rendezik a Sótudatosság Világhetét. Ilyenkor Jamaikától Kuvaitig, Lengyelországtól Dél-Afrikáig azért akcióznak, hogy kevesebb sót egyenek feleslegesen az emberek. A túlzott nátriumbevitelről - ezért vált korunk egyik közellenségévé a konyhasó (NaCl) - tudható, hogy erős kapcsolatban van olyan tömegeket fenyegető nyavalyákkal, mint a magas vérnyomás, a szív-, ér- és vesebajok, vagy éppen az agyvérzés.

A "büntetlenül elfogyasztható" sómennyiséget ma napi 5 grammban jelölik meg (ami 2 gramm tiszta nátriumbevitelnek felel meg). Ezzel szemben például Magyarországon - egy 2014-es felmérés szerint - átlagosan kétszer-háromszor ennyit, a férfiak kereken 16, míg a nők 12 gramm sót vesznek magukhoz naponta. A túlfogyasztásnak sok oka van. Köztük

  • a rossz szokások ▻ már apánk is előbb sózott, s csak aztán kóstolt
  • a konyhakultúra gyengélkedése ▻ egy fűszert ismerünk biztosan, a sót
  • a feldolgozott élelmiszerek nagyarányú használata ▻ a só az iparosok egyik legjobb barátja: olcsó is, konzervál is, ráadásul markáns ízével képes elfedni a termék silányságát is
  • a jó döntésekhez szükséges információk hiánya ▻ az ízük nem mindig buktatja le a NaCl-bombákat, ráadásul sokkal több élelmiszerben van eleve sok só, mint ahányról gondolnánk.

Emiatt a nemzetközi sótudatossági akcióhét is évente más-más megközelítésből veszi fel a harcot a túlfogyasztással. Például három éve arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyerekeket ki kellene és ki is lehetne ragadni a rossz szokások körforgásából. Ezzel lehetne már ma megalapozni, hogy felnőttként elkerülhessenek majd számos krónikus betegséget. Két éve a rejtett sótartalom felismerésére ösztönöztek. Arra biztattak, hogy mindenki mindig olvassa el az élelmiszerek címkéin az összetételüket, s válasszák a kevesebb nátriumot tartalmazó termékeket. Tavaly - látva, hogy a fogyasztás csökkentése sok országban lassabban megy a reméltnél -, ismételten emlékeztettek, hogy tovább élhetnénk, ha kevesebb sót ennénk. Idén ehhez könnyen követhető módszereket is ajánlanak. Ilyeneket javasolnak:

  • A konzervzöldségről mindig öntsd le a levet és öblítsd is le! Ha csak lehet, egyél friss zöldfélét!
  • Vásárlás előtt ellenőrizd az élelmiszercímkéket, s válaszd a kevésbé sós terméket!
  • Otthon tedd el az asztalról a sót és az attól ízes szószokat, így a gyerekek nem fognak rászokni a használatukra!
  • A kedvenc ételeid készítésekor fokozatosan csökkentsd a hozzáadott só mennyiségét! (Az ízlelésed alkalmazkodni fog a változáshoz.)
  • Ízesítésre használj só helyett zöldfűszereket, fokhagymát, meg citrusféléket!

Ezek a tanácsok itthon is megfogadhatók. Például az utóbbihoz részletes segédletet is készített az élelmezéstudományi intézet utódszervezete (OGYÉI). Abban azt mutatták be, hogy a mifelénk elérhető fűszernövények mely húsokhoz illenek, milyen ételekben képesek leváltani a só zömét. Ehhez persze kell egy kis érdeklődés és nyitottság is, hiszen az ételek, fogások ettől valóban megváltoznak: érdekesebbé, izgalmasabbá válnak. Akinek ez esetleg mégsem jön be, az sem kockáztat sokat, elvégre nincs az az étel, amit ne lehetne akár utólag is tönkresózni. ;)

Az egyes húsfélékhez ajánlott zöldfűszerek
hal marha szárnyas sertés vad
babér
bazsalikom
citromfű
kakukkfű
kapor
koriander
lestyán
majoránna
menta
metélőhagyma
oregánó
petrezselyem
rozmaring
tárkony
zsálya

2018. március

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694
FIGYELEM! 2018. december 22. – 2019. január 6. között
az ügyfélszolgálat szünetel!

Az Accu-Chek Active, Performa, Softclix, Multiclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!