Hőhullám és a zöld óvóhely

A tavasz beköszönte figyelmeztet, hogy ideje készülni már a nyári hőhullámokra is. Nincs okunk feltételezni, hogy idén majd kevesebb gyötrelmet okoznak, mint a tavalyiak. Sőt az előrejelzések, inkább egyre súlyosbodó problémáról beszélnek. Például a brit Met Office Hadley Centre tavalyi, az MTI által idézett tanulmánya szerint tíz év múlva Európában az átlagos nyarak is olyanok lesznek, mint a hőhullámaival csúcsokat döntő 2022-es.

Hőhullám és a zöld óvóhelyA hőség elleni védekezés már egyáltalán nem csak a kényelemről és a komfortról szól, a perzselő nyarak konkrét egészségügyi fenyegetést jelentenek. Különösen a városlakók vannak nehéz helyzetben, a sűrűn beépített területeken úgynevezett hőszigetek alakulnak ki, amelyek még nagyobb terhelést jelentenek az ott élők számára.

Egy idén (2023) januárban a The Lancet című folyóiratban publikált tanulmány a jelenség hatását igyekezett bemutatni több tucatnyi, közöttük hat magyar település példáján. Tamara Iungman és munkatársai megvizsgálták, hogy a városi környezet mennyivel növeli a hőterhelést, s a mi városainknál azt találták, hogy ez +1,6-2,6 Celsius fokot is elérhet. E mellé kiszámolták azt is, hogy ez a hatás mennyivel járul hozzá a halálesetek számához. Az jött ki, hogy a legnagyobb veszteséget ez okból Budapest (8,8%) szenvedi el, majd következnek sorban Szeged (5,5%), Miskolc (5,3%), Pécs (4,2%) és Győr (4,2%).

A Szegedi Tudományegyetemen nem csak a hőszigetek kialakulását, hanem a hatásuk mérséklésének lehetőségeit is kutatják. Ezek közül dr. Gulyás Ágnes adjunktus elsősorban a zöld eszközöket emelte ki az egyetem honlapján, amikor arról beszélt, hogy "Egy fa is képes 'klimatizálni', hiszen mérsékli a felszíni és a felszínközeli levegő hőmérsékletét, de az épületek beltéri felmelegedését is csökkenti azzal, hogy redukálja az épületre eső napsugárzási energiát. A tudatosan alkalmazott biodiverz gyep, a zöldtetők, zöldfalak mind hozzájárulhatnak a klímaváltozáshoz való hatékony alkalmazkodáshoz."

A már említett Tamara Iungman és munkatársai is mérlegelték az ilyen - energiakímélő és fenntartható - eszközökkel elérhető hatást. Becsléseik szerint, ha a városainkban sikerülne az erdős-fás területek arányát 30 százalékra növelni, az számottevően (23-75 százalékkal) csökkenthetné a hőség miatti halálozást is.

Itt az ideje a fák telepítésének, noha azok a jótékony hatásukat majd csak néhány év múlva tudják kifejteni. De létezik sokféle zöld óvóhely, amely már e nyáron is nyújthat egy kis enyhülést, telepítsék akár kertbe, köztérre vagy egy erkélyre. Ezek tervezésének is itt van már az ideje, s inspirációért sem kell feltétlenül messzire menni, elég lehet akár egyet kattintani például ide.

( https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2822%2902585-5/fulltext )