Hogy vagyunk, hogy vagyunk?

Egy Magyarországon eddig még sosem volt felmérésbe fogott a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége. Olyan anonim, ám alapos kérdőív kitöltésére kérik a diabéteszeseket, amivel megmutathatják, hogy hogyan küzdenek meg a betegséggel, s ahhoz milyen segítséget kapnak, illetve hiányolnak az egészségügyben dolgozóktól. A szövetség abban bízik, hogy az így nyert tudással javítható lesz az érintettek ellátása, mindenek előtt érthetőbb és hasznosabb lesz az orvosok és a betegek közötti kommunikáció.

Azt, hogy az utóbbi nincs rendben, a "túloldalon" is sokan érzik. Például idén tavasszal Hidvégi Tibor a Magyar Diabetes Társaság főtitkára írta egy cikkében az Orvostovábbképző Szemle honlapján, hogy "Az elmúlt évtizedben a cukorbetegség kezelésére számos új, hatásos készítmény került a te¬rápiás palettára. Ennek ellenére a betegek anyagcserehelyzete, a szövődményekkel terhelt személyek aránya alig javul." Ő mint gyakorló diabetológus úgy tartja, a páciensekkel való jobb együttműködésre és javuló kommunikációra is szükség lenne a gyógyszerek mellé. "A beteggel együtt történő terápiatervezés, a kezelési célok együttes kitűzése, a beteg személyes problémái¬nak, nehézségeinek feltárása nélkül nem várható siker" - írja.

Csakhogy az orvosok túl keveset tudnak a saját betegeikről, emiatt gyakran még a páciensek segítésére, képzésére szánt programokkal is szinte a sötétben tapogatóznak. A mostani felmérést bevezető tájékoztatóban is azt idézik fel, hogy a diabétesz-kezelés sikere csak felerészben múlik az orvos által rendelt gyógyszeres terápián. A másik fele attól függ, hogy a beteg mennyire képes változtatni korábbi, évtizedek alatt rögzült életmódján. A kudarc sokszor éppen ez utóbbi hiányából fakad, ám az - mint a Weborvos fogalmaz - "nem ismert, hogy a betegek együttműködése miért marad el az optimálistól".

Amikor a betegszervezetek szövetsége arra buzdít, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet, azt reméli, hogy erre a kérdésre is választ kapnak majd a szakemberek. Kiderülhet, hogy mi okozza a legtöbb félreértést, s mi hiányzik legtöbbször az orvos és páciense kapcsolatából. Akkor pedig eredményesebben lehet felkészíteni minkét felet a közös munkára, a terápiára.

A kérdőívet 2018. szeptember 20-ig tölthetik ki a CEOSZ honlapján. 20-25 percet kíván; nevet, személyazonosító adatokat nem kell megadni.

2018. augusztus

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:30-16:30 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!