Hogy tetszik lenni?

A járványkárok enyhítésére virtuális unokákat toboroz a Fesztivál Önkéntes Központ. Máskor ilyentájt a nyári kulturális találkozókra szerveznek önkéntes segítőket, de idén ezek a rendezvények elmaradnak. Viszont a fertőzéstől óvó "Maradj otthon!" intelem okán sok idős, illetve krónikus betegséggel küzdő embernek van szüksége segítségre az elszigeteltsége enyhítéséhez. A "Hogy tetszik lenni?" elnevezésű kezdeményezésben résztvevő pótunokák őket keresik fel (telefonon vagy online chat-en), s beszélgetnek velük. A szervezők arra számítanak, hogy a kétgenerációnyi távolságot áthidaló csevegések oldottak lesznek, azokban a családi receptektől a szerelmi tanácsadásig bármi szóba kerülhet. A program partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az ingyenesen hívható telefonszámukon (36-1-391-4710) lehet "igényelni" pótunokát.

Az elszigeteltség efféle oldásának valódi egészségvédő hatása is lehet. A közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémia honlapján ismertették azt a Science-ben megjelent cikket, amelyben a közösségi távolságtartás várható következményeit igyekeztek áttekinteni. Abban emlékeztettek, hogy a hosszabb elszigeteltség növelheti a szívbetegségek, a fertőzések, a depresszió, valamint a demencia kockázatát. Felidézték Julianne Holt-Lunstad és munkatársai 2015-ös tanulmányát, amelyben számszerűsítették is ezt az egészséget érintő rizikót. E szerint a tartós közösségi elszigeteltség 29%-kal növeli az elhalálozás veszélyét. A Brigham Young Egyetem pszichológus kutatója ezt azzal magyarázta, hogy a közösségi kapcsolatok képesek ellensúlyozni a szervezetet érő stressz negatív hatásait. Szerinte némelyiket már az is semlegesíti, ha az ember tudja, hogy számíthat valakire, az illetőnek nem is kell fizikailag jelen lennie. S a dologban az a különösen nagyszerű, teszi hozzá a kutató, hogy az efféle támogatásnak, segítségnek a jótékony hatása még nagyobb lehet annál, aki adja, mint aki kapja. Az altruizmus egészségre gyakorolt hatását már korábban is vizsgálták, onnan is tudni, hogy nem csak boldogságot ad, hanem például csökkentheti a vérnyomást, s javíthatja a szív állapotát is.

Lehetséges persze a jótékonyságnak más útját (is) járni. Ha egyes adományozási módok nehézkesebbek is ilyenkor, az akár kényszerből otthon töltött idő is nagy kincs: lehet olyasmire használni, amire máskor sosem jut. Például végigvizsgálni a háztartást, akár csak egy szekrényt, hogy a tárolt tárgyakra mind szükség van-e? Vagy ha nem, szolgálhatnának-e jobban egy rászorulónál? Ha a megfelelő ítélet megszületett, hamarosan eszköz is kerül majd, amivel eljuthatnak ezek adományként az új szolgálati helyükre. De örülni már addig is lehet annak, hogy nő a rend.

Egy minapi kutatás arra is rámutatott, hogy a jócselekedetek annál hatásosabbak, minél gyakoribbak. A MedicalOnline idézte [2020] április közepén német és amerikai kutatók közös munkáját, ami szerint az altruista cselekedetek időbeli hatása csak átmeneti. Az általuk vezetett kísérletben a résztvevők önzetlensége ugyan határozottan hozta a várt boldogságérzést, de ez az egy hónappal későbbi következő mérésre már szertefoszlott. Amire mondhatnánk, hogy az nem nagy baj: egy ilyen járvány idején épp elég, ha következő napon, héten jól érezzük magunkat. De leszűrhetjük azt is: ha rövid a hatás, segíthet a gyakoribb ismétlés.

Forrás:
www.medicalxpress.com

2020. május

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!