Accu-Chek

Híres-neves esetek

Bár honlapjuk szerint a phjongcshangi szervezők számítottak a 37 éves Kris Freeman indulására is, de ő végül nem került be az amerikai sífutó-csapatba. Ez lett volna az ötödik olimpiája. Noha az USA bajnokságain tucatnál is többször győzött 10, 15, 30, illetve 50 km-en, az olimpiákon csak a pontszerzésig jutott. Mégis sokaknak adott példát, hiszen 21 éves kora óta diagnosztizált cukorbeteg, úgy versenyez. És ezzel követőinek is bizonyítja, hogy a szélsőséges külső körülmények, az extrém terhelések és az 1-es típusú diabétesz dacára is lehet tartósan csúcsra járatni az emberi szervezetet.

Ebben a példamutatásban talán legismertebb elődje Steven Redgrave. Ő az a brit evezős, aki öt (!) egymást követő olimpián szerzett aranyérmet, a legutolsót Sydneyben a kormányos nélküli négyes tagjaként. Honlapján felidézi, hogy amikor 1997-ben diagnosztizálták a 2-es típusú diabéteszét, sokan úgy vélték, hogy vége a sportpályafutásának. Ezt követően nyerte még meg az ötödik aranyát... Ahogyan fogalmaz: "Az elején úgy döntöttem, hogy a cukorbetegség fog velem élni, s nem én élek vele.” Ez az eltökéltsége aztán később belevitte a diabétesszel folytatott szélesebb körű küzdelembe is. Ma egyebek mellett kampányt vezet azért, hogy az Egyesült Királyság becslések szerint 1,1 milliónyi "rejtőzködő" cukorbetegéből minél többen jussanak diagnózishoz és kezeléshez. Ehhez a fedezetet a személyes példája adja. A lapok még ma is felidézik: amikor napi 6-7000 kalóriához szokott fiatal sportolóként szembesült a betegségével, gyorsan kiderült, hogy a javasolt cukorbetegdiétával nem marad ereje az edzésekhez. Ekkor olyan aprólékos inzulinozásra tért át, hogy olykor naponta tízszer is szúrt, de így tudta folytatni a versenyzést. Néhány hete az Express-nek arról is beszélt az immár hatvan felé közeledő Redgrave, hogy rendszeresen jár orvosi ellenőrzésre, s egyelőre nincsenek kezelést igénylő szövődményei. A jövő felől pedig nem aggódik: "a családom rendkívül diabétesztudatos, így minden tünetet, állapotváltozást bizonyosan időben észrevesznek."

Ugyancsak gyakran állította a személye iránti érdeklődést a diabéteszkampányok szolgálatába a sokak által a legnagyobb bluesgitárosnak tartott
B. B. King. Amikor alig három éve meghalt, még a róla szóló nekrológok legtöbbjébe is jutott egy-egy fejezet a cukorbetegségről. Ezt nem csak személyes vállalása, a sorsa is indokolta. Az anyját, akit addigra már megvakított a diabétesz, tíz évesen veszítette el. Maga King pedig élete utolsó húsz évét élte 2-es típusú cukorbajjal, ám ennek ellenére 89 éves koráig folyamatosan turnézott.

Aztán igen előkelő sorstársak közé érkezhetett a cukorbeteg művészek égi színpadára. Már ott várta Elvis Presley (1935-1977), a rock 'n' roll „királya”, James Brown (1933-2006), a soul „keresztapja”, Johnny Cash (1932–2003), a country zene „nyughatatlanja”... Micsoda koncert lehetne ebből!? A színpad mellett, a VIP lelátón is rengeteg az ismerős arc. Ott látszik a tömegben H. G. Wells (1866-1946) angol író, akit a science fiction egyik megteremtőjének tartanak. Mellette Orson Welles (1915-1985) színész-rendező, aki 1937-ben olyan hatásos rádiójátékot rendezett Wells „Világok harca” című művéből, hogy az amerikai hallgatók milliói komolyan hitték: bolygónkat elözönlötték a földönkívüliek... Kicsit arrébb egy másik kalandos életű Nobel-díjas, Ernest Hemingway (1899-1961), aki az irodalmi elismerést „Az öreg halász és a tenger”-ért kapta 1954-ben. A regényből készült film viszont nem hozott szerencsét a címszereplő Spencer Tracynek (1900-1967), azzal csupán a jelölésig jutott az Oscar-díjért folyó aktuális versenyben. Amúgy azért neki is van két arany szobrocskája, akárcsak Elizabeth Taylornak (1932-2011), aki filmjeivel, házasságaival, jótékonysági fellépéseivel egyaránt bőven adott témát a közönségének. Persze talán Oscar-díj sem lenne, ha egy másik cukorbeteg, Thomas Alva Edison (1847–1931) korábban nem találja fel a maga mozgóképvetítőjét, a 4:3-as képarányt, meg a továbbítást segítő perforációt a celluloid szalagok szélére... A filmnek köszönhetjük azt is, hogy még ma is érthető, miért jártak tömegek a múlt században 25 éven át „Sugar” Ray Robinson (1921-1989) bokszmeccseire. A váltó- és középsúly többszörös profi világbajnoka sem csupán a ragadványneve miatt keveredett a diabéteszes hírességek égi páholyába.

Az élőkről szóló hírek is igazolják a „betegség nem válogat” közhelyét, aligha van olyan szakma, szerepkör, amelynek ne tudnának neves cukorbajos képviselőjéről. Így emlegetik a soul királynőjét, Aretha Franklint, George Lucast, a Csillagok háborúja- és az Indiana Jones-filmek rendezőjét és Tom Hankst (Ryan közlegény Oscar-díjra jelölt megmentőjét) is. Diabéteszesként tartják számon továbbá Sharon Stone amerikai színésznőt, akire legtöbben talán még az Elemi ösztönből (1992) emlékeznek. Ő 2004-ben a Macskanőben együtt játszott Halle Berryvel. Az egykori amerikai szépségkirálynőből lett, még ma is csak 51 éves mozisztár interjút is vállalt, hogy abban részletesen beszéljen arról, miként küzdött, küzd meg a 2-es típusú cukorbajával. Ugyancsak nyíltan beszélt betegségéről Larry King, a CNN legendás talk-show-királya, akiről feljegyezték, hogy több mint negyvenezer tévés interjút vezetett le. (Aki ezek közül egyet sem látott, talán még az is tudja, hogy jellegzetes televíziós fellépőruhájával King tette elegáns esti viseletté a nadrágtartót...) Sztárvendégei közé számított egykor Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió felszámolója is, aki szintén tagja a diabéteszesek klubjának. Bár a politikus szekcióból mostanában - az olimpia környékén meg különösen - sokkal gyakrabban emlegették egy fiatal kollégáját, Kim Dzsongunt. A 34 éves észak-koreai diktátor egészségi állapota - korrekt források híján - hagyományosan találgatások tárgya. Ezek között gyakran hivatkoznak dél-koreai hírszerzési jelentésekre, melyek szerint cukorbeteg (is). Theresa May brit miniszterelnök teljesen más eset. Ő az öt évvel ezelőtti diagnózisa óta többször beszélt arról, hogy bár naponta négyszer-ötször szúrnia kell, a diabétesz semmilyen cselekedetében nem korlátozza. A Reuters tavaly novemberben közölt is egy képet egy társasági eseményről, melyen a miniszterelnök ujjatlan estélyit visel, s jól látszik csupasz felkarján egy nagy fehér "gomb". Mint a Bild.de kommentárjából kiderült, ez egy érzékelő, amely a friss vércukoradatait közvetíti egy adatolvasónak vagy egy okostelefon-alkalmazásnak.

Magyarországon a kereskedelmi televíziózás megjelenése tette közérdeklődés tárgyává az ismert emberek laborleleteit. Így került terítékre a médiában – túl pályájuk csúcsán – az egyik első magyar lemezlovas (és 3 kívánság-teljesítő) Dévényi Tibor, vagy az 1958 óta színpadon álló táncdalénekes, Korda György öregkori cukorbetegsége is. A negyedszázaddal fiatalabb Faragó András operett- és (az egyik legtöbbet foglalkoztatott) szinkronszínész néhány éve azzal került be a lapokba, hogy harminc kilót fogyott, miután brutálisan szembesült cukorbetegségével: amiatt amputálták az egyik lábujját. A vele egyidős Hevesi Tamás zenész-labdarúgóedző 21 éves kora óta inzulinos. Évek óta vállal szerepet felvilágosító kampányokban, különös missziója a sportra buzdítani, ő a szövetségi kapitánya a magyar cukorbeteg futsal válogatottnak.

A legismertebb és legaktívabb magyar diabéteszest nem annyira szereplőként, mint inkább iparosként ismerik a hírek világában. Ő Erős Antónia az RTL Klub híradójából. Tizenhárom esztendeje hozta létre az „Egy csepp figyelem” alapítványt. Csapata azóta járja az országot, szűréseket szervez, mesekönyvet adott ki cukorbeteg gyerekeknek, továbbképzést indított a velük foglalkozó pedagógusoknak, életre hívta a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt... Minden fronton és formában igyekeznek hírt adni arról, hogy – amint jelmondatuk fogalmaz – „a cukorbetegség figyelmet követel.”

2018. március

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!