Házon kívül, kontrollon túl

Váratlan eredményt hozott az idei [2020] tavaszi járványvédekezés. Négy évtizednyi kitartó növekedés után először csökkent világszerte a cukorfogyasztás - idézte a londoni Czarnikow Group elemzését a Bloomberg.

Ez a mutató egyebek mellett hagyományos jelzője egy régebb óta terjedő, s a koronavírusnál is nagyobb tömegeket veszélyeztető ragálynak, a kóros elhízásnak. Noha az egészségpropagandisták már több évtizede érvelnek a mértéktelen cukorfogyasztás ellen, a hirtelen jött Covid-19 e téren - úgy tetszik - sokkal hatékonyabbnak bizonyult náluk. Bár ez az eredmény vélhetően csak átmeneti, a magyarázatában lehetnek hosszabb távon érvényes tanulságok is.

A Czarnikow Group az édességek és üdítőitalok vásárlásának visszaesését elsősorban az átmeneti bezárkózással magyarázza. Elmaradtak a fesztiválok, a nagy vásárok, az emberek nem jutottak el moziba, koncertre, étterembe, azaz olyan helyekre, amelyek kifejezetten kedveznek a "luxuskalóriák" fogyasztásának. A lap által megszólaltatott elemző Ben Seed is arra utal, hogy "házon kívül" az emberek ezekből sokkal többet fogyasztanak, mint amennyit otthonra eszükbe jutna megvenni.

Nem is nehéz belátni, hogy az étkezésüket kontrollálni kívánók számára az igazi veszélyzónák "házon kívül" vannak. Az ember jártában-keltében, ha éppen útba is esik, szinte észrevétlenül lecsúszik itt egy üdítő, ott egy hűsítő fagyi, amott meg egy szelet csoki, mert olyan édes és kicsi... Ám, ha ezeket az apróságokat mind együtt látná az illető a család napi-heti bevásárlásakor a kosarában, még talán el is szörnyedne: "kinek kell ennyi szemét!?"

Ám a baj a "házon kívül" sem jár egyedül. Mint egy viszonylag friss kutatás jelzi, ezek a tipikusan útközben megejtett gyors kis étkezések nem csak a gyengébb kontroll miatt kockázatosak. A Virginiai Egyetem munkatársai arra jutottak, hogy az ipari "gyorskaják" nem csak temérdek kalóriájukkal terhelik meg a szervezetet, hanem meg is zavarják annak egészséges szabályozását. Az EurekAlert portálon ez év elején idézett beszámolójuk szerint - egerekkel dolgozva - azt találták, hogy a nagy energiasűrűségű, cukor- és zsírdús koszt falánkabbá tette az azt fogyasztókat. Oly' módon, hogy befolyásolta az agyukban egyfajta "boldogsághormon", a dopamin termelését, s ahhoz kapcsolódóan megzavarta a biológiai órájukat. Míg a normál koszton tartott egerek csak a napjuk aktív periódusaiban táplálkoztak, addig az ipari "gyorskajákat" idéző étrenden tartottak "éjjel-nappal" lelkesen ettek, s annak megfelelően el is híztak. (A kísérlet egyik szálán olyan egereket is próbára tettek, melyeknek blokkolták a dopamin-termelését. Ám azokat hiába állították át energiadús "ipari" kosztra, az ő biológiai órájuk nem zavarodott meg, így megtartották a normális étkezési ritmusukat is.)

A világ cukorfogyasztása valószínűleg hamarosan visszatér a növekedéshez. De fontos körülményre mutatott rá ez a kis trendtörés: különösen "házon kívül" kell az éberség, erő és lelemény a táplálkozási kontroll megőrzéséhez. Ott lehet a legkönnyebben veszíteni. (Meg persze korrigálni is.)

Forrás:
www.eurekalert.org

2020. július

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!