Ha túl nagy a gyerek...

Új, ingyenes szolgáltatást indított szeptember [2022] végén a Semmelweis Egyetem. Az életmód-ambulancián túlsúlyos gyerekeket és családjaikat fogadják, hogy segítsenek nekik az egészségügyi kockázatok csökkentésében.

Ha túl nagy a gyerekIgen sokan vannak, akiknek szükségük lehet ilyen támogatásra, mert mint az egyetem honlapján írják: az elmúlt tíz évben megötszöröződött az elhízott kamaszok aránya. Ma 100 tizenévesből 7-8 túlsúlyos, ami a jövőjüket tekintve is rossz jel. Az elhízott gyerekek ötszörös eséllyel lesznek felnőttként is súlyproblémások, s szenvednek annak szövődményeitől. Bár ezek némelyikének megjelenése sok esetben már nem is várat magára addig: egyre több tizenévest diagnosztizálnak 2-es típusú diabétesszel vagy éppen magasvérnyomással.

A fiatalok elhízásjárványa mögött alapvetően életvezetési okok állnak. Az egyetemi honlap idézi dr. Gács Zsófia endokrinológust is. Szerinte az esetek mindössze 2-5 százalékában fakad valamilyen betegségből – például pajzsmirigy- vagy mellékvesekéreg-problémából - a gyermekkori elhízás. A többiben a genetikai adottság, illetve az azt „valóra váltó” életmód a túlsúly forrása. Ezért a gyerekek szüleit sem hagyják ki a terápiából. Ahogy Magyar Emma klinikai szakpszichológus meg is indokolja: „Gyerekkorban csak a családdal együttműködve lehet életmódot váltani, így a szülők jelenléte nagyon fontos”.

Az életmód-ambulanciára házi- vagy iskolaorvosi beutalóval lehet eljutni. A program egy kivizsgálással kezdődik a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. Ott kiderítik, hogy áll-e valamilyen betegség a kóros hízás hátterében, illetve megjelentek-e már olyan szövődmények, mint a cukoranyagcsere-zavar, a magas vérnyomás, vagy ízületi problémák?

Ezt követően kezdődik a munka az ambulancián az endokrinológussal, a dietetikussal, a pszichológussal és a gyógytornásszal azok számára, akiknek életmódváltást javasolnak. Úgy tervezik, hogy háromhavonta konzultálnak a résztvevő családokkal, a fiatalok pedig kapnak olyan feladatokat is, amelyeket két találkozó között otthon kell elvégezniük. (Bővebbet itt találnak az ambulanciáról.)

A testalkat megítélése a gyerekeknél némileg bonyolultabb mint a felnőtteknél. A leggyakrabban alkalmazott testtömegindex (BMI: a testsúly [kg] osztva a magasság [m] négyzetével) leggyakrabban emlegetett határértékei (alultáplált < 18,5 < normális < 24,9 < túlsúlyos < 30 < elhízott) csak egy már kifejlett szervezetet írnak le jól. A még fejlődőknél életkoruktól függően más és más határértékek alkalmazandók. A gyermekek alkatának/állapotának megítélését a szülők számára is megkönnyíti egy idén nyáron megjelent szakmai irányelv. A „Tápláltsági állapot szűrése a gyermek alapellátásban” című útmutató 3. mellékletében megtalálják (féléves bontásban) a 3-18 évesekre érvényes BMI határértékeket.