Gyógyzöldség

Még az első antidiabetikum bevetése előtt érdemes lehet megfontolni a betegek áttérését a vegetáriánus étrendre - dr. Cara Schrager e meggyőződését az OTSZ Online idézte a minap. A bostoni Joslin Diabetes Center munkatársa erről annak nyomán nyilatkozott, hogy összegezték kilenc korábbi témába vágó kutatás eredményét. E szerint a húsokat és halakat mellőző konyhára való átállás (tejet, tojást továbbra is fogyasztottak) mérhetően jót tett a középkorú, túlsúlyos, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyok glikémiás kontrolljának. Vega étkezés mellett - a hosszabb időszak átlagos vércukorszintjét jellemző - HbA1c értékük jellemzően 0,29%-kal volt alacsonyabb. E csökkenés ugyan nem hatalmas, de mutat akkora hatást - emlékeztetett Cara Schrager - mint amekkora előnyt megkövetel egy új antidiabetikumtól a bevezetése feltételeként az USA gyógyszerhatósága.

Túl a vércukorértékek javulásán, más élettani előnyöket is jelzett a Clinical Nutrition című szaklapban bemutatott vizsgálat. Javult az étrendváltók LDL-koleszterinszintje, csökkent a testtömegindexük és a haskörfogatuk is. Ezek együttesen jelezték, hogy már az érkatasztrófák is kevésbé fenyegetik őket. Ami esetünkben azért is különösen fontos nyereség, mert a diabétesz és az érrendszeri bajok gyakran együtt járnak; a cukrosok 60-70 százaléka szívbetegségben hal meg.

Azt azonban a kereken hétszáz ember esetét feldolgozó tanulmány készítői is elismerik, hogy a vizsgálat nem volt elég nagy a messzemenő következtetések levonásához. Azaz a vega étrend még nem nevezhető diabéteszgyógyszernek, de azt felidézik, hogy a nagyobb zöldség-, illetve kisebb vöröshúsfogyasztás előnyeit már korábbi kutatások is igazolták cukorbetegség esetére is.

A diabétesz egy másik társbetegségét, a súlyos depressziót vizsgálva ugyancsak a diéta hatásosságát sikerült igazolnia egy kutatásnak. E két kórra a tapasztalatok szerint nem csak az igaz, hogy az egyik kifejlődése növeli a másik kialakulásának kockázatát is, hanem az is, hogy ha például a depressziót sikerül valamilyen módon enyhíteni, az kedvezően befolyásolja a cukorbetegséget is. Erről ugyancsak az OTSZ Online írt, amikor a BMC Medicine nyomán bemutatta az ausztráliai Deakin Egyetem eredményeit. Ott súlyos depresszióban szenvedőknek dietetikusok nyújtottak segítséget három hónapon át abban, hogy áthangolják az étrendjüket. Egyenek több zöldségfélét, gyümölcsöt teljes kiőrlésű gabonatermékeket, halat, sovány húsokat, olívaolajat és dióféléket, viszont kevesebb édességet, fagyasztott, illetve gyorséttermi kaját, finomított gabonafélét, feldolgozott húsfélét, valamint cukros üdítőt.

A periódus végére a résztvevők harmadának enyhült a depressziója, s azon belül is menü-függő volt az eredmény: aki szigorúbban tartotta az új irányt, annál nagyobb volt a javulás is. Ez különösen azért nagy szó, mert a kontrollcsoportban, ahol csak - az egyébként hatásosként elismert, s alkalmazott - támogató kezelést kapták az alanyok, csupán negyedakkora volt a siker aránya.

2018. augusztus

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!