Fittség-felhalmozás

Februárban [2020] publikálták a legfrissebb adatokat a magyar tinédzserek személyes egészségtartalékairól. A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) immár ötödik éve méri a magyar diákok tápláltsági, illetve fizikai állapotát. Utóbbin belül különösen az állóképességüket, a vázizomzatuk fejlettségét-erejét, illetve a hajlékonyságukat tesztelik. A vizsgált paraméterek - bár a programot a Magyar Diáksport Szövetség menedzseli - elsősorban a fiatalok egészsége, illetve annak későbbi megőrzése szempontjából érdekesek. A túlsúly, a gyenge állóképesség, illetve vázizomzat már ebben a korban megalapoz sok krónikus bajnak, így keringési betegségeknek, diabétesznek, csontritkulásnak.

Bár az lassan már közhelyszerű megállapítás, hogy a tizenévesek között sok a túlsúlyos, s általában keveset is mozognak, a NETFIT-felmérések ennél jóval többet mutatnak. Mivel évente ismétlődnek, bizonyos tendenciákat is ki lehet bontani belőlük. Ez azok számára is lehet hasznos, akik a saját gyerekeik sorsáért aggódnak: segítenek rámutatni olyan pontokra, amikre különösen érdemes a szülőknek odafigyelniük. [Az éves jelentések letölthetőek a szövetség honlapjáról.]

A 2018/19-es tanévben tapasztaltakról szóló tanulmány testtömeg-adatai (BMI) szerint a vizsgált 10-18 évesek között a fiúk 29%-a, míg a lányok 24%-a túlsúlyos. (Ez az 5 évvel korábbi helyzethez képest mintegy 3 százalékpontos romlást jelez.) Ennek kapcsán a jelentés készítői is felidézik, hogy a túlsúlyos fiatalokat 4-6-szor nagyobb eséllyel fenyegeti a metabolikus szindróma, mint a normál testtömegűeket. Az elhízottaknál pedig már 8-17-szeres ez a kockázat.

A BMI-nél is pontosabban jelzi bizonyos betegségek kialakulásának veszélyét a testzsírarány, ezt tekintve pedig még szűkebbnek látszik az "egészségzónában élő" tinik aránya. A fiúk 31%-ának, míg a lányok 33%-ának elzsírosodottabb a teste az egészségesnél. Ez az adat még arra is felhívja a figyelmet, hogy a tizenéves lányok között a "jó" testtömegindex-érték önmagában még nem garancia az egészséges testalkatra. (Esetükben a testzsírmérés harmadával több esetben fed fel életmódproblémát, mint a testtömegmérés.) A kutatás készítői a tapasztaltak alapján azt is javasolják, hogy a lányoknak kínáljanak kifejezetten a testzsírarány csökkentését elősegítő edzési formákat.

Ha ma több is a fiatalok között a túlsúlyos, a fizikai teljesítményük általában jobb, mint amit öt éve mértek ugyanezekben a korosztályokban. Ám látszanak érdekes különbségek a "kis" és "nagy"-kamaszok képességei között. A középiskolások általában jobban teljesítenek az erő- és rugalmassági gyakorlatokban, mint a felsőtagozatosok, ám a szív- és keringési rendszert jellemző állóképességük már feltűnően gyengébb. Míg az 5. osztályos fiúk 72%-ának és a lányok 68%-ának az állóképessége eléri az egy egészséges fiataltól elvárhatót, addig a 12. évfolyamos fiúknál ez az arány már csupán 50%, míg a lányoknál csak 36%. Ezt a súlyosan romló tendenciát a jelentés készítői elsősorban a rendszeres fizikai aktivitás életkorfüggő csökkenésével magyarázzák.

Míg azt állóképesség határozottan olvad az iskolaévek alatt, addig a hajlékonyság ellentétes irányokban változik a két nemnél. Míg a fiúknál ez a képesség a felsőtagozat és a középiskola között feltűnően javul, addig a lányoknál ez idő alatt látványosan romlik.

Bár az évek során a fiatalok kezeinek szorítóereje általában nő, a tinik mért testi képességei közül ez az egyik leggyengébb. A fiúknál mindössze 62%, míg a lányoknál 61% azok aránya, akik képesek produkálni az egészségesektől elvárhatót. A többiek erejét tudatosan fejleszteni kellene. Már csak azért is, mert mint a tanulmányban írják, e tesztnél a nagyon gyenge eredmény azt is jelzi, hogy a fiatalembernek 5-6-szoros valószínűséggel elégtelen a csontsűrűsége is. Az pedig nagyon rossz alap az élethez. Az emberek csonttömege már fiatal felnőtt koruktól természetes módon is csökken, s ráadásul még számos tényező, betegség is gyorsíthatja ezt a folyamatot. Olyanok, mint a dohányzás, a vesebetegség vagy a diabétesz. A folyamat eredménye pedig mozgáskorlátozottság, több törés és fájdalom.

2020. március

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!