Elveszett évek

Huszonhárom fejlett ország polgárainak diabétesszel kapcsolatos életesélyeit hasonlította össze egy a közelmúltban a Lancet Diabetes Endocrinology folyóiratban megjelent tanulmány. Egyebek mellett azt vizsgálták, hogy a különböző életkorokban milyen esélyük van az embereknek, hogy a továbbiakban is elkerüljék a 2-es típusú cukorbetegséget. Összevetették továbbá azt is, hogy az egyes régiókban mennyivel rövidíti meg a diabétesz a betegek életét. A vizsgált országok a következők voltak: Ausztrália, Ausztria, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Hong Kong, Izrael, Japán, Kanada, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Skócia, Szingapúr, Spanyolország, Tajvan és az USA.

Elveszett évekA 20 éveseknek igencsak eltérő az esélyük a továbbra is diabétesz-mentes életre a különböző országokban. Annak, hogy 100 éves koruk előtt kialakul náluk ez a betegség a skót nőknél a legkisebb a rizikó (16,3%), míg a leginkább veszélyeztetett szingapúri férfiaknál ennek közel négyszerese (59,6%). A magyar polgárok e tekintetben a középmezőnybe tartoznak: az egészséges húszévesek esélye a valamikor bekövetkező 2-es diabéteszre a férfiaknál 35,5%, míg a nőknél 35,7%.

Az, hogy mennyivel rövidíti a cukorbetegség az érintettek életét, ugyancsak erősen eltér az egyes országokban. A férfiaknál Lettországban a legkedvezőbb a helyzet, ott e veszteség 2,5 év, míg ezzel szemben Izraelben több mint ötször annyi, 12,9 év. A nőknél kicsit szűkebb a mezőny, ott a legjobban a finnek állnak, 3,1 éves különbséggel, míg a legrosszabbul itt is az izraeliek, 11,2 évvel. Magyarországon a 20 éves korban várható (további) élettartam a férfiaknál 2-es diabétesszel 47,2 év, míg a nélkül 53,7 év. Így a betegség rovására írható veszteség 6,5 év. A 20 éves nőknél az említett két várható élettartam adat 54,9 év valamint 60,4 év, azaz cukorbaj okozta veszteség náluk 5,5 év.

Ezeket az adatokat Jermendy György professzor néhány továbbival is kiegészíti a Magyar Diabetes Társaság honlapján. E szerint ha a 40 évesek előtt álló életet tekintjük, akkor a diabéteszesek a férfiaknál 5,3, míg a nők 5,1 évvel számíthatnak kevesebbre a cukorbajuk miatt. A 60 évesek perspektívájában már csekélyebb különbségek adódnak, az ő lehetőségeiket - a statisztika szerint - ( a férfiaknál) 3,1 évvel , illetve (a nőknél) 3,7 évvel szűkíti a diabétesz.

( https://fhi.brage.unit.no/fhi-xmlui/bitstream/handle/11250/3032679/Tomic_2022_Lif.pdf?sequence=2 )