Élre áll a rák

Ideje lehet a diabétesz szövődményeivel kapcsolatos ismereteink felfrissítésének - ez az egyik tanulsága egy skót kutatásnak, melyről a MedicalOnline számolt be a minap a Journal of Diabetes Investigation folyóirat nyomán. Azt régóta tudjuk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség jellemzően a kis- és nagy erek tönkretétele révén, különféle szív- érrendszeri betegségekkel tör az ember életére. Ennek megfelelően hagyományosan ez utóbbi kórok jelentik a diabéteszesek között a vezető halálokokat.

Ezzel szemben a glasgow-i tudósok azt találták, hogy a skót cukorbetegek között visszaszorulóban van a szív-érrendszeri halálozás, körükben immár a rák a vezető halálok. A vizsgált csoportban és időszakban elhunyt diabéteszesek 28%-át rák, 24%-át szívbetegség, míg 13 %-át valamilyen légúti megbetegedés vitte el. Arra, hogy az eredmény nem pusztán a véletlen műve, egy másik, egy 2017-es japán vizsgálat is utal. Ott a kórházban meghalt cukorbetegeket ugyancsak legnagyobb arányban a rák ölte meg (38%), azt követték a szív- és érbetegségek 26%-kal, majd a különféle fertőzések 17%-kal.

A szív-érrendszeri okok visszaszorulása és a rák relatív előretörése mögött elsősorban a javuló érprevenció eredményeit látják a kutatók. A(z akár gyógyszeres) vérnyomás- és a vérzsírkontroll hatásos eszköznek bizonyulnak a diabétesz érszövődményeinek elkerülésében. Ugyanakkor ezek a terápiás eszközök nem feltétlenül csökkentik a daganatok kialakulásának esélyeit is.

A 2-es típusú diabétesznek és a rákoknak számos közös életmódbeli kockázati tényezőjük van, ilyen az elhízás, a kevés mozgás, a rossz étrend, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás. Ha ezeket sikerül korrigálni, az mindkét betegség elkerülését segítheti. Ugyanakkor a diabéteszt - számos rák kialakulásában - önmagában is kockázati tényezőnek tartják, ilyenek a hasnyálmirigy, a méh, a máj, a vastagbél, a hólyag és emlő rosszindulatú daganatai. E kapcsolat hátterében egyebek mellett a magasabb vércukor-, illetve inzulinszintek hatását sejtik.

Az idézett skót és japán kutatásokat bizonyára követik majd átfogóbbak is. S talán már nincs messze az idő, amikor már nem a szív-érrendszeri halálozást nevezzük a diabétesz fő fenyegetésének. Ám három tanulságot már az eddigiekből is le lehet vonni. Egyrészt hatásosak az érprevenció modern módszerei, azaz érdemes velük élni, ahol csak hozzáférhetőek. A jó laboreredmények és vérnyomásértékek se nyugtassanak meg teljesen senkit, ha közben túlsúlyos, nem mozog és rosszul eszik: van mit javítania az életesélyein. Harmadsorban pedig a nagyobb kockázat miatt fontosabb is lehet a rendszeres rákszűrés.

Ez utóbbit nem is kell teljesen az orvosok éberségére hagyni. Egy friss - igaz csak amerikai - kutatás szemléletesen mutatta, hogy az a legbiztosabb, ha a beteg maga "harcol meg" az ilyen lehetőségekért is.

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy az alapellátó orvosok a rendelési idejük egyes szakaszaiban milyen arányban küldik rákszűrésre azokat a pácienseket, akiket indokolt lenne. Az OTSZ Online által idézett tanulmány szerint reggel még viszonylag magas arányban ajánlják a szűrést, majd ez csökken egészen ebédig, aztán egy ottani kisebb felzárkózás után a rendelés végére jelentősen apad. A kutatók magyarázata szerint az orvosok egyszerűen belefáradnak a nap folyamán, hogy meggyőzzenek, magyarázzanak. Így aki kevésbé szerencsés időpontban érkezik, az egyszerűen kimarad a prevencióból.

2019. augusztus

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!