Ébredjen (rá) korábban!

A diabétesz-diagnózisánál alkalmazott HbA1c-küszöbérték csökkentését javasolta az 50 év alatti nők esetében egy friss brit tanulmány. Dr. Adrian Heald és munkatársai ugyanis arra jutottak, hogy a menstruáció okozta vérveszteség torzíthatja a mérés eredményét. Az OTSZ Online által is ismertetett vizsgálat arra a tapasztalatra reagált, hogy a 2-es diabéteszes fiatal nők között nagyobb halandóságot mutat a statisztika, mint a hasonló helyzetű férfiak körében. Ennek egyik oka a megkésett diagnózisuk lehet, ami miatt náluk később indulnak a kardiológiai szövődmények kialakulását fékező kezelések is.

Ébredjen (rá) korábban!Egy 2019-as dán tanulmány, melyet a Nature ismertetett, több betegség esetében is kimutatta ezt a nemtől függő késlekedést. Náluk az derült ki, hogy a nők átlagosan 4,5 évvel később jutnak a maguk diabétesz-diagnózisához. A lehetséges okok között akkor azt is említették, hogy egyes betegségeket inkább a férfiak, míg másokat inkább a nők bajának tartanak. S ez befolyásolja a pácienst és az orvost is abban, hogy milyen lehetőségekre gondolnak a kezdeti tünetek jelentkezésekor, s emiatt milyen irányban indul el azok okának keresése.

A mostani, 2023 októberében bemutatott kutatás ennél tovább ment, s azt igyekezett kontrollálni, hogy ha a kezdő cukorbeteg eljut a megfelelő kivizsgálásig, akkor ugyanolyan eséllyel kap-e helyes diagnózist egy nő és egy férfi? Az volt a feltételezésük, hogy mivel a menstruációs vérveszteséggel összefüggő cserélődés miatt a hemoglobin rövidebb ideig van kitéve a glükóznak, a fiatal nők HbA1c-tesztje a "valódinál" alacsonyabb értéket mutat. S így a két nemnél egységesen alkalmazott 48 mmol/mol határárértékkel mérve a diabéteszes nők egy része is "láthatatlan" marad.

A kutatók több mint egymillió brit adatainak feldolgozásával arra jutottak, hogy 50 éves korukra a nők átlagos HbA1c-szintje, mintegy 1,6 mmol/mollal - azaz mintegy 5 évvel - marad el a férfiakétól. De ötven felett ez a különbség aztán nagyrészt elenyészik. A tanulmány ezek után azt is megbecsülte, hogy ha az 50 alatti nőknél egy alacsonyabb, az elmaradást kompenzáló, 46 mmol/mol diagnosztikai határértéket alkalmaznának, akkor mintegy 17 százalékkal több lenne köztük a felismert, s úgy már kezelhető cukorbeteg.

Egy másik friss tanulmány ugyancsak amellett érvel, hogy a jelenleginél korábban kell kezdeni a nők egészségvédelmét. A Northwestern University munkatársai azt a tapasztalatot vizsgálták meg részletesebben, hogy az olyan terhességi rendellenességekhez, mint a magasvérnyomás, a preeklampszia valamint diabétesz, még évekkel később is a szív-érrendszeri betegségek nagyobb rizikója társul. Elemzésükben azt találták, hogy valójában a terhesség előtti/alatti elhízás a fő forrása a várandósság alatti komplikációknak, majd az évekkel későbbi nagyobb kardiológiai rizikónak is. Ahogy az eredményeket bemutató OTSZ Online idézi az egyik szerzőt, dr. Sadiya Khant: "a terhesség csak feltárja, felszínre hozza a szívbetegségek már meglévő kockázatát". Ez alapján megalkották a "nulladik trimeszter" fogalmát is. Ezzel azt hangsúlyozták, hogy a fogantatás előtti egészségjavító beavatkozások - mint például a testtömeg normalizálása -, nem csak a terhességi rendellenességek elkerülését segítik, hanem hosszú távon is csökkentik az anyák kardiológiai kockázatait.

( https://link.springer.com/article/10.1007/s13300-023-01482-6 )
( https://www.nature.com/articles/s41467-019-08475-9 )
( https://medicalxpress.com/news/2023-10-maternal-obesity-heart-disease-pregnancy.html )