E-vel sem jobb

A klasszikus cigarettázás bűnlajstroma több ponton is összefonódik a diabétesszel. E terhes kapcsolat már ott kezdődik, hogy a dohányosokat – bizonyos mértékig az időközben leszokottakat is – nagyobb valószínűséggel fenyegeti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Ám a „java” még csak ez után jön: aki továbbra is dohányzik, azt a diabétesz végzetes szövődményei is hamarabb érhetik utol. Ami igazán nem is meglepő, hiszen a cigaretta és a cukorbaj egymástól függetlenül is rombolja az emberek érrendszerét. Egy az „együttműködésük” eredményét vizsgáló kutatás arra jutott, hogy az aktív dohányzás mintegy 50 százaléka növeli a diabéteszesek halálozási rizikóját. A Circulation című szakfolyóiratban 2015-ben ismertetett eredmények kitértek az időközben leszokottak esélyeire is. E szerint a cigarettázás abbahagyása lényegesen javítja a cukorbetegek életesélyeit, de még úgy is megmarad egy körülbelül 20 százalékos többletkockázat (a sosem szívókéhoz képest).

ecigiEzek a tapasztalatok is indokolhatták, hogy sokan reménnyel tekintettek az elektromos cigaretták megjelenésére, mondván azok kevésbé ártalmasak, illetve segíthetnek a leszokásban is. Az e-cigaretták mellett elsősorban az szólt, hogy mivel nem füstöt, hanem gőzt bocsátanak ki, számos ismerten rákkeltő anyag nem terheli használóik szervezetét. De ezzel talán vége is a vitathatatlan előnyeiknek.

Bár vannak, akik arról tudnak beszámolni, hogy az e-cigi segítségével sikeresen hagytak fel a hagyományos dohányzással, a magyar gyógyszerhatóság (OGYÉI) nem lelkesedik az új eszközért. Mint a honlapjukon írják: „Eddig – megfelelő bizonyítékok hiányában – egyetlen mérvadó kutatás sem hagyta jóvá az e-cigarettát, mint a dohányzásról való leszokást segítő eszközt. ”

Az e-cigaretták ellenzői leggyakrabban azt hozzák fel, hogy mivel ezek még ma is viszonylag új terméknek számítanak, nincsenek kutatási eredmények a hosszú távú egészségi hatásaikról. Kétséges például, hogy a tartós használat során mit okozhatnak az elpárologtatott vegyianyagból mélyen a tüdőbe jutó ultrafinom részecskék? A hagyományos cigarettákból is jól ismert nikotin gőzzel való beszívása ennél kevesebb kérdést vet fel. A Diabetes.co.uk például arra emlékeztet, hogy a nikotin bármiből is szívják, növeli az artériák beszűkülésének kockázatát, s erős függőséget is kialakíthat. E mellett felidéznek egy 2011-es – bár nem kifejezetten diabéteszeseket vizsgáló – tanulmányt, amely arra jutott, hogy a magasabb nikotinszinthez enyhén megnövekedett HbA1c vércukor-értékek társulnak.

Óvatosságra int egy idén [2022] márciusban az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban ismertetett tanulmány is. Az mintegy 600 ezer amerikai felnőtt esetét vizsgálva azt mutatta, hogy az e-cigaretták használata a prediabétesz kialakulásának – mintegy 50 százalékkal - nagyobb valószínűségével jár. (A soha nem dohányzók kockázataival összevetve.)

Az e-cigaretták egy újabb generációjával – az eldobható Elf Barokkal – más problémák is lehetnek, hívta fel minap a közönség figyelmét a magyar gyógyszerhatóság. Ez a gyakran „manórúd”-nak is nevezett változat Magyarországon nincs legális forgalomban, viszont könnyen beszerezhető, s igen népszerű, főleg a a fiatalok körében. Létezik nikotinos és -mentes változatban is, csábítóerejét a külcsínen túl a belőlük beszívható jellemzően édes-fűszeres pára adja. Utóbbi miatt nevezik ezeket „dohányzást imitáló” eszközöknek is. Az OGYÉI szeptemberi közleménye arról számol be, hogy az itthon beszerezhető Elf Barok közül 25 fajtát laborban is bevizsgáltak. Mint állítják, bizonyos mennyiségű nikotint még „mentesnek”mondott készülékekben is sikerült kimutatniuk, a jelzetten nikotinosok egy részében pedig a feltüntetettnél jóval több hatóanyagot találtak. A hatóság az is riasztónak tartja, hogy „a kellemes ízhatás és az a tény, hogy az e-cigarettáknak a hagyományos változattal szemben nincsen árulkodó szaga, háromszorosára növeli a hajlandóságot a termék kipróbálására”.

A fiatalokra gyakorolt hatás kulcskérdés a felnőttek későbbi dohányzása szempontjából is – ezt mutatják a legutóbbi Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) adatai. Azok szerint nálunk a naponta dohányzók túlnyomó része már tizenévesen rákattant a cigarettára. Tízből nyolcan már 20 éves koruk előtt – közülük a legtöbben pedig még 14-17 éves koruk között kezdtek füstölni.

(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26311724/)
(https://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(22)00024-1/fulltext)