Családi világnap

Idén és jövőre is "a család" lesz a november 14-i Diabétesz Világnap köré szervezett rendezvények központi témája. Tavaly - a betegségtől különösen veszélyeztetett - nők, azt megelőzően a szemkárosodások szűrése, még korábban például a táplálkozásban rejlő védelem lehetősége adta a nemzetközi felvilágosító nap jelszavát.

"Minden család potenciálisan cukorbetegségben szenved" - írja az idei választást indokolva a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF). S e megfogalmazás kétszeresen is jogos. Egyrészt a 2-es típusú, a "civilizációs" változat terjedése olyan ütemű, hogy hamarosan mindenki közvetlen környezetében is lesz egy vagy több érintettje a betegségnek. Másrészt ez a baj sosem csak egyetlen embert érint: a kialakulásában, a következményei elszenvedésében, de még a kezelésében is fontos szereplő - ront vagy javít - az egész család.

Azt régóta tudjuk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség nagy eséllyel megelőzhető, egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel, életritmussal és a rendszeres testmozgással. Csupa olyan tényezővel, amelyekhez a jó és a rossz mintákat egyaránt a családjukból hozzák a gyerekek, s aztán használják egy életen át, akkor is, ha utóbbiakra közben rámegy az egészségük. Ha valaki felnőttként korrigálna, megint csak nagyrészt attól függ a sikere, hogy az aktuális családja mennyire támogatja abban. Jobban enni, mozgékonyabban és kevesebb stresszel élni a mindennapokat, aligha lehet úgy, ha ennek a család többi tagjától való elszigetelődés az ára.

A világszövetség az indoklásában arra is emlékeztet, hogy általában minden diagnosztizált diabéteszesre jut egy fel nem ismert, aki így kezeléshez sem juthat. Holott a korai felismerés és aztán a jó vércukorkontroll az egyedüli módja az életet vagy az önálló életvitelt veszélyeztető szövődmények elkerülésének. Éppen ezért nem csupán az egészségesebb életvitel megkönnyítését reméli az IDF a családok szélesebb körű tájékoztatásától-képzésétől, hanem a korai felismerésben is több eredményt vár.

Persze azt is szóvá teszik, hogy a családoknak is több támogatást kellene kapniuk a cukorbetegségből fakadó terhek viseléséhez. Megjegyzik, hogy a világ számos országában az inzulinkezelés és a hozzá kapcsolódó napi ellenőrzések költsége önmagában is felemészti egy-egy család jövedelmének a felét. S sokan nem férnek hozzá anyagi okokból a számukra szükséges gyógyszerekhez sem. E problémák enyhítése mellett azt is szorgalmazzák, hogy a betegek és a családtagjaik folyamatosan részesülhessenek a diabétesz menedzselését segítő oktatásban is.

Hatalmas munka ez, bizonyosan marad belőle feladat a 2019-es Diabétesz Világnapra is.

2018. november

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!