Csak óvatosan!

Lassan túl vagyunk a járvány ötödik hullámán, de nem vagyunk túl a Covidon. Még akkor sem, ha a vírus egyelőre megszelídülni látszik. Szlávik János, az ismert infektológus azzal nyugtatott a minap egy tévéműsorban, hogy a koronavírus a megjelenése óta folyamatosan gyengül és egyre enyhébb megbetegedéseket okoz. Ám ahogy az idő múlik és azzal a tapasztalatok is halmozódhatnak, egyre több tanulmány jelenik meg a covid-fertőzés hosszú távú hatásairól. Így a diabétesszel való kapcsolatáról is.

Csak óvatosan!Arról már korábban is több vizsgálat tanúskodott, hogy a cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel lett súlyos a betegség lefolyása, illetve sok páciensnél a covid-fertőzés "hívta elő" az addig fel nem ismert diabéteszt. Egy friss, 2022 márciusának végén a Nature folyóiratban ismertetett amerikai vizsgálat most kifejezetten a hosszú távú hatásokra világított rá. Ziyad Al-Aly és munkatársai covid-fertőzésen átesett sok ezer ember egészségügyi adatait vetették össze olyan milliókéval, akiket elkerült a járvány. Ennek során arra jutottak, hogy a koronavíruson átesettek körében akár 1 évvel később is mintegy 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki (2-es típusú) diabétesz. Ezen belül nagyobb volt azok kockázata, akiknél a covid lefolyása is súlyosabban alakult. Akik emiatt az intenzív osztályt is megjárták, azok mintegy háromszoros eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik megúszták a járványt. Ugyanígy kockázatnövelő volt, ha valaki már - például a jelentős túlsúlya miatt - eleve a veszélyzónában élt, náluk a covid megkétszerezte a diabétesz kialakulásának esélyét a vizsgálat idejére.

Ezek talán nem is annyira meglepő eredmények, de az adatok feldolgozásából más is kiderült. E szerint azoknál is nőtt a cukorbetegség kockázata, akiknél csak enyhe panaszokat okozott a covid, s az általános állapotukból - például a túlsúlyukból - sem "következett" a diabétesz.

Ugyancsak márciusban számoltak be egy hasonló, németországi tanulmányról. Wolfgang Rathmann és Oliver Kuss professzorok kifejezetten "enyhe" covidos eseteket vizsgáltak. Ám ezeknek a betegeknek a sorsát nem az "egészségesekével", hanem az egyéb (nem-covidos) felsőlégúti fertőzéssel kezeltekével vetették össze. Ahogy erről a Diabetologia szaklap beszámolt, azt találták, hogy a covidon átesetteknek a következő három hónapban 28 százalékkal nagyobb esélyük volt a cukorbetegség kialakulására, mint a kontrollcsoportba tartozóknak.

A kutatók emiatt hasznosnak látnák - a még oly enyhe lefolyású covid után is - az érintettek diabétesz-szűrését. Valamint azt is javasolják, hogy aki túl van egy ilyen fertőzésen, az fokozottabban figyelje magát. S ha például fáradtságot, szokatlan szomjúságot, gyakori vizelést tapasztal, akkor mielőbb kérje a kivizsgálását.

Ezek a tanulmányok nem csak azt erősítik meg, hogy nem vagyunk még túl a covidon, hanem azt is, hogy - még ha enyhül is a vírus - jobb elkerülni a megfertőződést annak, aki még teheti. A már említett Szlávik doktor is óvatosságra intett, amikor úgy fogalmazott: „A koronavírussal kapcsolatban nem lehet kijelenti semmit, ami a jövőre vonatkozik és biztos, hiszen ilyen nem létezik.”