Csak egy pillanat!

Zalakaroson kitalálták, hogyan szolgálhatják még jobban a városi sportrendezvények a résztvevők egészségét is. Márciustól [2019] kezdve a helyi gyógyfürdő látogatói hétfőtől csütörtökig egy-egy ingyenes vércukormérési lehetőséget is kapnak a belépőjegy mellé. A tesztet a Zalakarosi Fürdő szakemberei végzik, az eredményről adnak egy igazolást, s ha a normálistól eltérő értéket találnak, orvoshoz irányítják a vendéget. A Nagykanizsa Online szerint úgy számolnak, hogy a május végéig tartó kísérleti időszakban tízezrek veszik majd igénybe ezt az extra-szolgáltatást.

Az idén induló, Csak Egy Pillanat! elnevezésű helyi prevenciós program keretében kiterjesztik majd ezt a lehetőséget a szállóvendégekre is. S keresik az alkalmakat arra is, hogy a szűréssel a városka mind a két és félezer lakóját elérjék.

- Aktív, egészségtudatos életmóddal rengeteg krónikus betegség megelőzhető, köztük például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása is - magyarázta a helyi lapban Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester. S mivel tematikus rendezvényeik azt a célozzák, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára, ezért biztosítják a díjmentes vércukormérést, egyebek mellett a városi sportrendezvényeken is. A vércukorszint szűrés fő támogatója az Accu-Chek termékek forgalmazója, a Roche Magyarország Kft.

Azt, hogy mennyire komolyan gondolják a teljes település "átszűrését", mutatja a kifejezetten gyerekek számára teremtett lehetőség is. A helyi általános iskolásokkal három kerékpáros teljesítménytúrát szerveznek idén, s azokon is lesz ingyenes vércukorkontroll.

A zalakarosiak példája akár más települési önkormányzatok számára is követendő lehetne. Egyrészt keserű tapasztalat, hogy a 2-es típusú diabétesz szempontjából már nincs "védett zóna", akár a legfiatalabbak között is lehetnek betegek. Másrészt tudható, hogy legalább félmillió diabéteszes, illetve prediabéteszes él úgy, hogy nem is tud az állapotáról. A könnyebben uralható kezdeti stádiumban sokáig még tüneteik sincsenek. S ők addig kezeléshez sem juthatnak, amíg valami "véletlen" folytán ki nem derül a betegségük.

Bár sokfelé tartanak egészségnapokat, akár ingyenes szűrővizsgálatokkal is, ám ezek főleg azokat érik el, akik már eleve számolnak ezzel a lehetőséggel is, illetve eleve hajlamosabbak önmaguk ellenőriztetésére. A zalakarosiak módszere abban hoz újat, hogy náluk nincs ilyen "előszűrés". Az ő óvó kontrolljuk, ha jól csinálják, elvben minden érintettet elérhet.

2019. március

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!