Babás-mamás

Kölcsönösen segíthetik egymást a cukorbetegség elkerülésében a mamák és a babák - e felismeréshez szolgált új adalékokkal a közelmúltban két kutatás.

Azt már több korábbi vizsgálatból is tudjuk, hogy a terhességi diabéteszben (GDM) szenvedők esetében a szoptatás nem csak a csecsemők egészségét szolgálja, hanem az anyákét is. A cukorbetegség e formája a szülés után rendszerint elmúlik, de nagy az esélye, hogy néhány évvel később már "klasszikus" 2-es típusú diabéteszként tér vissza. Ezért is javasolják, hogy akit egyszer megtalált ez a baj, az alakítsa úgy a további életét, hogy azzal csökkentse e kockázatot. Ebben segíthet a testtömeg-normalizálás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a mozgás, a dohányzás kerülése... és az agyonismételtek mellett ilyen még a tartós szoptatás is.

A sciencedaily.com 2015-ben publikálta azt az amerikai vizsgálatot, amelyben GDM-es anyák szoptatási szokásait és sorsát követték hosszabb ideig. Azt találták, hogy e nők 12 százalékánál a szülést követő 2 éven belül kialakult a 2-es típusú diabétesz. Viszont ennek esélyét jelentősen - az időtartamával és az intenzitásával arányosan - mérsékelte a szoptatás. Például a tíz hónapot elérő, túlnyomórészt anyatejes táplálással kevesebb mint felére csökkent ez a rizikó.

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő anyáknak viszont hagyományos félelme a szoptatással kapcsolatban, hogy az növelheti az éjszakai hipoglikémia előfordulásának veszélyét. Ezzel kapcsolatban most megnyugtató hírrel szolgált egy újabb tanulmány. 2019 januárjában publikálták a Diabetologia című folyóiratban annak a dán kutatásnak az eredményeit, amely a szoptatás és a vércukorszint összefüggéseit monitorozta. Ebben azt is vizsgálták, hogy indokolt-e éjszakai plusz szénhidráttal védekezni a vészes vércukoresés ellen? Arra jutottak, hogy nem. A koppenhágai kutatók szerint a szoptatás során elegendő, ha a szükségletekhez igazodóan rugalmas az inzulinfelhasználás. Ekkor a babák is részesülhetnek az anyatejes táplálás előnyeiből, s a mamákat sem fenyegeti gyakrabban hipoglikémia.

Arról, hogy már magzati korban is mi mindent tehetnek az anyák a gyerekek majdani egészségéért, egy amerikai állatkísérlet szolgált újdonságokkal. Áprilisban [2020] számolt be a Washingtoni Állami Egyetem honlapja az eredményről, miszerint a terhesség alatti sportolás az utódokat is védi a cukorbetegségtől. Min Du professzor és munkatársai azt tapasztalták, hogy a terhes egerek fizikai aktivitása a magzatokban is serkenti a "barna zsírszövet" képződését. Arról pedig azt már tudjuk, hogy - ellentétben a raktározó, "sárgával" -, tényleg "égeti a zsírt", hőt termel belőle, így akinek ebből több adatik, az kevésbé hajlamos a hízásra. A kísérletben ez úgy mutatkozott meg, hogy amikor a utódokat kalóriadús kosztra fogták, akkor a sportos anyák kölykei, bár többet ettek, kevésbé híztak, mint a kontrollegerek. E mellett azt is sikerült kimutatni, hogy a glükóztoleranciájuk is jobb volt, mint a "lusta" anyáktól születetteké.

Azt már korábban is vizsgálták, hogy a túlsúlyos terhesek fizikai aktivitása javíthatja a magzatok egészségesélyeit. E mellé most azt is sikerült kimutatni, hogy a normál súlyú kismamák sportolása is képes növelni a születendő gyerekek esélyét az egészséges felnőttkorra.

Forrás:
www.news.wsu.edu
www.link.springer.com
www.sciencedaily.com

2020. május

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.
BGM/WS/C/2020/01v.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!