Az íny beszél

A vérző íny gyakori szereplője a reklámoknak, ajánlanak is rá sok mindent: krémet, zselét, gyakoribb fogorvosi konzultációt... Bár nem szokták említeni, de az ajánlandók sorában ott lenne a helye - legalább így novemberben, a fogászati hónapban - a vércukormérőnek is!

A duzzadt, vérző íny a fogágybetegség korai és meglehetősen látványos tünete. A megtelepedett baktériumok miatt állandósult gyulladás következtében lassan "visszahúzódik", sorvad az íny, s pusztulnak a fogakat stabilizáló szövetek, mígnem az akár egyébként egészséges fogak is kifordulnak a helyükből. Ha eddig a végső állapotig nem is mindenki jut el, nagyon sokan ismerik a korai tüneteket.

Ahogy azt dr. Windisch Péter, a Parodontológiai Klinika igazgatója nyilatkozta nem rég a Semmelweis Egyetem honlapján, a magyar felnőttek négyötödének van valamiféle fogágybetegsége (parodontitise). Az ínygyulladás minden egészséges embernél kialakulhat, ha nem elég jó a fogmosási technikája. Ám vannak erős hajlamosító tényezők is, ezek lehetnek örökletesek, vagy olyan szokások, mint a dohányzás, illetve ilyen hatású némely egyéb betegség is. Ez utóbbiak közül messze kiemelkedik a diabétesz.

Az összefüggés annyira markáns, hogy érdemes lenne a fogorvosokat is bevonni a cukorbetegség szűrésébe. Ha a súlyosabb fogágy-panaszokkal jelentkező pácienseiknél egyből végeznének vércukormérést is, igen sok, addig fel nem ismert diabéteszes diagnózisát segíthetnék. Legalább is ezt a következtetést lehetett levonni egy az Amszterdami Egyetemen végzett 2016-os kutatásból, melyről a BMJ Open Diabetes Research & Care számolt be. Ott egészséges fogazatú, illetve különféle súlyosságú fogágybetegséggel küzdő néhány száz páciensük átlagos vércukorértékeit (HbA1c) is mérték és összevetették. Egyrészt azt találták, hogy már az enyhe fogágy-panaszoktól szenvedők csoportjában is magasabb volt az átlagos HbA1c-érték, mint az egészségeseknél. Továbbá pedig a súlyosabb tünetekkel jelentkezők között kifejezetten nagy arányban (18,1%) találtak korábban nem diagnosztizált cukorbetegeket.

A diabétesz és a parodontitis közötti kapcsolat ráadásul kétirányú: számos megfigyelés utal arra, hogy ha sikerül a fogágybetegséget visszaszorítani, akkor a vércukorszint kordában tartása is könnyebbé válik.

Már csak azért is indokolt lehetne a fogorvosi rendelőkben a glükózteszt alkalmazása, mert a fogágy gyulladását is akkor könnyebb megszüntetni, ha a páciens vércukorszintje megközelítően normális. A dentálhigiénikusok kézikönyve úgy fogalmaz: "a jól kontrollált diabeteses betegek parodontális kezelése és annak várható eredménye nem különbözik az egészséges páciensekétől". Ám rossz vércukorértékek mellett kevésbé eredményesek a beavatkozások és gyakoribb is a panaszok kiújulása.

Windisch doktor szerint, ha a bajt időben észlelték - professzionálisan eltakarították a baktériumtelepeket, felszámolták a fertőző gócokat és a gyulladást -, akkor napi kétszeri jó technikával végzett fogmosással, fogköztisztítással és félévenkénti fogorvosi kontrollal akár egész életen át megőrizhető a fogak egészsége. A rendszeres kontroll már csak azért is fontos, mert mint dr. Pilihaci Bella és dr. Gera István írta két éve a Fogorvosi Szemlében: akinél egyszer már megindult ez a folyamat, annál mindig lényegesen nagyobb a veszélye annak, hogy a gyulladás újra fellángol, mint azoknál, akiknél soha nem volt még ilyen.

2018. november

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!