Álljanak több lábra!

Számos korábbi ismeretet is új megvilágításba helyeznek a mai rendkívüli körülmények. Például régóta tudható, hogy az egészség megóvásában is sok hasznuk van a társállatoknak, ám most ez a tapasztalat is különös jelentőséget kap. A járvány miatti korlátozások némelyike önmagában is árt az egészségnek, így indokolt megragadni minden lehetőséget, ami elősegítheti az ember jóllétét. A háziállatokkal való együttélés pedig pontosan ilyen.

2019 őszén adott hírt a a MedicalXpress egészségügyi portál arról az összegzésről, amely szerint a kutyatartás mintegy negyedével csökkenti a bármilyen okból bekövetező halálozás valószínűségét. Az eredetileg az Amerikai Szív Társaság folyóiratában publikált tanulmány még nagyobb különbségeket talált a végzetes kimenetelű szívproblémákat illetően. Például a szívroham utáni halálozás kockázata 65 százalékkal alacsonyabb a kutyásoknál. Az eredmények magyarázatául a portál is felidézi: már korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a "gazda lét" enyhíti a társadalmi elszigeteltséget, javítja a fizikai aktivitást és mérsékli a vérnyomást. Különösen erős a pozitív hatás azoknál, akik egyedül élnek. Erre bizonyságul idéznek egy vizsgálatot, amely 2001 és 2012 között szívrohamon, illetve sztrókon átesett svédek sorsát követte. Mindkét csoportnál azt tapasztalták, hogy a kórházból kikerülve a kutyásoknak jóval kisebb a halálozási kockázata, mint az állatot nem tartóknak. A szívroham után a partnerrel vagy gyerekkel együtt lakóknál 15% a különbség, míg az egyedül élőknél 33%. (Sztrók esetében 12%, illetve 27% esélynyereséget mértek.)

A jelenség mögötti élettani folyamatokat kicsit jobban megvilágítja egy, a régiónkban, Csehországban most is folyó vizsgálat. Ez Brno lakóinak egy csoportját követi immár öt éve, és méri a szív- és érrendszerük várható egészségét jelző mutatókat. Azt a hét élettani jellemzőt, illetve szokást "pontozzák", melyeket az Amerikai Szív Társaság e szempontból a legfontosabb indikátornak tart. Így figyelik az étrendet, a fizikai aktivitást, a dohányzást, továbbá a testtömegindexet, a vérnyomást, a vércukor-, valamint a koleszterinszintet. A Mayo Clinic honlapján közzétett első eredmények szerint a vizsgált csoport kutyával élő tagjainak a szívegészséget jósló paraméterei - a dohányzást nem számítva - minden vizsgált területen jobban közelítik az ideálisat, mint azokéi, akiknek nincs négylábú családtagjuk. Sőt, azt is kimutatták, hogy a kutyások e tekintetben az egyéb háziállatot tartóknál is jobban teljesítenek. (Lehet ennek oka például az is, hogy egy macska, egy hörcsög, vagy egy papagáj lehet bármily' bájos, nem követeli ki magának a rendszeres sétáltatást, így sporttársnak nem olyan jó választás.)

Ezekben a hetekben még egy fontos szempont szól az ebek mellett: bármikor alakulhat úgy - miként történt az Olaszországban -, hogy ők szolgáltathatják az útlevelet a szabad levegőre. A netet már bejárták mémek és hírek a "staféta-kutyákról", akiket a szomszédok adnak kézről kézre, hogy sétáltatásuk címén mindannyian kijuthassanak egy kicsit legálisan a napfényre.

A Bloomberg híre szerint a New York-iak előrelátóak: a járvány megjelenésével ott megugrott az ideiglenesen be-, illetve örökbefogadható kutyák iránti kereslet. A menhelyek szinte kiürültek. Az emberek egy kis segítséget keresnek maguknak az eljövendő nehéz hetekre.

2020. április

Forrás:
www.mcpiqojournal.org
www.ahajournals.org

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!