Álljanak fel élni!

Aki hallott már valamit Hemingwayről, aligha gondolhatta, hogy bárki is vele példálózik majd egyszer az egészségesebb élet lehetőségei kapcsán. Az "Öreg halász..." Nobel-díjas szerzője ugyanis "durván élt", önként ment a háborúkba, dohányzott, ivott is bőséggel, végül öngyilkos lett. Ám az ő életében is volt valami, ami még a mai egészségvédőknek is felkeltheti a figyelmét. A hagyomány szerint munka közben sem ücsörgött, állva írt. Valamiféle pulton, mellmagasságban tartotta az írógépét, amin dolgozott.

Ennek a jelentéktelen irodalomtörténeti körülménynek az ad sajátos ízt az író halála után hatvan évvel, hogy ma mind többen az ülésben látják a modern ember legnagyobb ellenségét. Olyannyira, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) minap nyilvánosságra hozott ajánlása arra biztatja a szülőket, hogy legalább óránként állítsák fel a gyerekeket a tévék, illetve a monitorok elől. Sőt, ennél tovább babakocsikban, -hordozókban se korlátozzák őket a szabad mozgásukban.

A WHO történetében először adott ki állásfoglalást az 5 éven aluli gyerekek fizikai aktivitásának növelését elősegítendő. Ennek szükségességét az "elhízásjárvány", s nyomában az azzal is összefüggő életmódbetegségek rohamos terjedése adta.

Azt, hogy milyen nagy a baj, egy friss brit adat is jelzi. A Pharmindex idézi a Royal College of Paediatrics and Child Health felmérését, miszerint az elmúlt négy évben 40 százalékkal nőtt a 25 éven aluli diabéteszesek száma. Ezt egyértelműen a fiatalok elhízásával és a mind kevesebb mozgással járó életmódjukkal magyarázzák. E szomorú eredmény annak ellenére született, hogy a brit kormány célkitűzései között is szerepel már egy ideje az elhízott gyerekek számának 50 százalékos csökkentése.

Az Eurostat adatai szerint még nem is az angol gyerekek látják a legrosszabb mintákat maguk előtt. Náluk a felnőtteknek csak mintegy ötöde tekinthető inaktívnak, azaz olyannak, aki a munkán kívül lényegében nem mozog semmit. Ezzel szemben például nálunk ilyen a felnőttek közel fele. Ezzel Magyarország az európai tespedési versenyben harcban áll a dobogóért.

Azért is koncentrált most a WHO az 5 éven aluliak megmozgatására, mert azt remélik, hogy őket még ki lehet vonni e minták hatás alól, s hozzá lehet szoktatni egy aktívabb életvitelhez.

Ám még az idősebbek is nagyot nyerhetnek, ha felállnak a fotelből. Épp egy éve, 2018 áprilisában a Live Science számolt be a Kaliforniai Egyetem kutatásáról, amely kapcsolatot talált az agy változása és a naponta üléssel töltött idő között. Aki többet ült, annál jobban elvékonyodott a középső halántéki lebeny, amelynek az emlékek elraktározásában van szerepe. Az agy ilyen "sorvadása" pedig a tapasztalatok szerint a gondolkodás romlásával, illetve demencia kialakulásával jár.

Röviden is összegezhetjük: aki túl sokat ül, annak nem csak kurtább lesz az élete, hanem még kevesebbet is vesz észre belőle. ;)

2019. május

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!