Alkalmi jóság

Már négy éve is ráirányította a figyelmet a diabéteszre az állami televízió rendszeres, karácsony elé időzített adománygyűjtő műsora. Akkor a "Jónak lenni jó" az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek és fiatalok táboroztatásának segítésére gyűjtött több mint százmillió forintot. Az idei [2022] cél is érinti a diabéteszeseket, ugyanis a december 18-i egésznapos műsor a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének javára toborozza az adományozókat. A kapcsolat talán nem is kíván különösebb magyarázatot. Ahogyan a Semmelweis Egyetem honlapján idézik dr. Nagy Zoltán Zsolt klinikaigazgatótól: a 30 és 65 éves kor között kialakuló vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban a diabéteszes retinopátia.* Magyarországon a mintegy 800 ezer ismert cukorbeteg közül több mint 32 ezer vak vagy súlyosan látássérült. S évente további közel ezer ember veszíti el a látását a diabétesz miatt. "Az érintetteknek eleinte semmilyen panaszuk nincs, többnyire csak akkor figyelnek fel a retinopátiára, mikor már jelentkeznek a látászavarok" - figyelmeztet a professzor. A vércukorszint megfelelő karbantartása mellett a legfontosabb óvintézkedés az évenkénti szemfenékvizsgálat lehet. Ám, mint a Semmelweis Egyetem egy korábbi vizsgálatából** kitűnt: a cukorbetegek közel harmada még sohasem volt szemészeti szűrésen.

Alkalmi jóságA "Jónak lenni jó" idei adománygyűjtő kampányának fővédnöke Roska Botond neurobiológus, akinek kutatási területe a vakság gyógyítása. Mint ahogyan néhány hete Szegeden egy tudományos találkozón beszélt róla, kísérleteik tárgya a szem egyes sejtcsoportjainak fényérzékennyé tétele, amelyben értek is el már bizonyos eredményeket. Tavaly a kísérleti kezelésen átesett első páciensek eljutottak egyes objektumok felismeréséig, például meg tudtak fogni egy az asztalon elhelyezett tollat. De az a látásélesség, ami az olvasáshoz vagy az arcfelismeréshez kellene, továbbra is csak elérendő cél a kutatók számára. Egyelőre nincs, ami helyettesíthetné a megelőzést.

Az éppen tíz esztendeje indított "Jónak lenni jó", ezúttal is több módot kínál az adományozásra. A 13600-as adományvonalon a 96-os kóddal hívásonként, illetve sms-enként 500 forintot ajánlhatnak fel. E mellett tetszőleges összegű átutalásokat közvetlenül is indíthatnak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének bankszámlaszámára (IBAN: HU17 1620 0106 0006 6354 0000 0000). A gyűjtés legszínesebb része most is a jótékonysági vásárlás. Ehhez tárgyfelajánlásokat is szívesen fogadnak, s ahhoz a kapcsolatfelvételt a következő címen várják: jonaklennijo@mtva.hu. A már korábban beadott tárgyak között pedig itt válogathatnak. Már napokkal a műsor előtt is igen színes volt a választék például dedikált képekben és tárgyakban. Közülük csak ízelítőül néhány: Artur Kyshenko világbajnok kesztyűje (kickbox), az FTC bajnokcsapatának tablója, 1994-95 (futball), a női válogatott labdája, 2020 (vízipóló), Keleti Ágnes és Mark Spitz közös tablója (torna, úszás), Kapás Boglárka sapkája (úszás), Bobby Fischer autogramja, 1970 (sakk), Ella Fitzgerald portréja, 1972 (dzsessz).

* https://semmelweis.hu/hirek/2018/10/03/vaksagot-okozhat-a-cukorbetegseg-szovodmenye/
** http://real.mtak.hu/50422/1/650.2017.30692.pdf