Agyjavítás

Az emberek legbensőbb félelemeit is igyekezett kitapogatni a McCann Worldgroup közelmúltban végzett, az öregedés megítélésével, elfogadásával kapcsolatos nemzetközi kutatása. A magyar közönséget is vizsgáló tanulmányt bemutató cikkében a Kreatív azt emelte ki, hogy "az idősebb generáció három jelenségtől fél leginkább: az impotenciától, a fizikai megöregedéstől, és attól, hogy megbocsátás nélkül halnak meg". A kutatás különös tapasztalata, hogy a korral kapcsolatos szorongás a fiatalokban sokkal erősebb: a haláltól a huszonévesek, az öregedéstől a harmincasok félnek a legjobban. Az is érdekes eredmény, hogy míg Norvégiában és Japánban a többség az egészséges testben látja a "megfelelő idősödés" zálogát, addig Angliában, Németországban és Magyarországon is az aktív, ép elme megőrzését tekintik a mérvadónak.

Egy korábbi, 2015-ös hazai online felmérés ugyancsak arra vallott, hogy mifelénk a szellemi épség megőrzését fontosabbnak tartják, mint a testi egészségét. Az eredményt kommentáló MedicalOnline akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elbutulás elleni védekezést nem elég - mint oly' sokan hiszik - ötven felett elkezdeni. Mint dr. Vida Zsuzsanna neurológus szakorvostól idézték: az agyi hajszálerek károsodása már a harmincasoknál is okozhat érzékelhető képességromlást. Az ingerlékenység, a mentális kimerültség, a feledékenység és a romló memória már mind az agy vérellátásának kezdeti problémáira utalnak. A kiserek állapotának romlását különösen is gyorsítják az olyan állapotok, mint az elhízás, a magasvérnyomás vagy a cukorbetegség.

Ugyanabban az évben a stockholmi Európai Diabétesz Kongresszuson külön is téma volt a szellemi hanyatlás. Az Orvostovábbképző Szemle Online beszámolója szerint ott arra hívták fel a figyelmet, hogy a cukorbetegek között a gondoltnál sokkal több lehet a demenciától szenvedő. Ezt azokkal a vizsgálatokkal támasztották alá, melyek szerint a túl alacsony és a túl magas vércukorszint egyaránt károsíthatja az agyat. Ezért azt javasolták a cukorbetegek kezelőorvosainak, hogy éberebben figyeljenek betegeik ez irányú tüneteire is. Ha látnak a szellemi hanyatlásra utaló jeleket, végeztessék el velük a "mini mentális állapot tesztet" (MMST), szükség esetén pedig utalják őket neurológushoz.

A megelőzés további lehetséges útjaira világított rá egy a Plose One tudományos folyóiratban 2018 februárjában közölt tanulmány. Ebben a demenciára genetikailag hajlamos embereket vizsgálva arra jutottak, hogy akiknek pozitív elképzeléseik vannak a korosodásról, azoknál alig feleakkora eséllyel következik be az elbutulás, mint azoknál, akik egyértelműen veszteségként élik meg az öregedésüket. Ahogy az eredményt ismertető MedicalOnline leszűrte: a stressz-szintet csökkentő pozitív attitűd még a genetikai örökség érvényesülését is módosíthatja. Egyúttal felidézték, hogy korábbi kutatások szerint fejleszthetőek is az öregkorral kapcsolatos képzetek úgy, hogy aztán segítsék az ép értelem megőrzését.

A lap egy korábbi cikke arra is rámutatott, hogy a fizika aktivitás miként segíti az agy frissen tartását. A Trends in Neurosciences tanulmányában az University of Arizona munkatársai evolúciós összekapcsolódást mutattak ki a több mozgás és az agyfejlődés között. Elméletük szerint, amikor őseink a majomszerű életvitelről áttértek a vadászó-gyűjtögető életmódra, az nem csak sokkal több mozgást kívánt, hanem sokkal több és bonyolultabb szellemi feladatot is adott. Így nem csak a csontozatunk, az izomzatunk alakult át, hanem az agyunk is formálódott. Sőt, ugyanazon agyterületek fejlődését igényelte a több mozgás, mint a gyűjtögetéshez szükséges emlékezés, tervezés, problémamegoldás. A kutatók ezzel az összefonódással magyarázzák, hogy például a rendszeresen futóknál szorosabb agyi kapcsolatokat mutattak ki, mint a nem sportolóknál. Illetve erre alapozzák azt a feltételezésüket, hogy öregedéskor a szellemi hanyatlás hátterében - akárcsak például az izmoknál - az igénybevétel csökkenése állhat, s amiatt szűkül az idegrendszer kapacitása. Ha igazuk van a tudósoknak, akkor a védekezés sem lehetetlenül bonyolult: csak szüntelen tornáztatás kell agynak, izomnak. S ha csak lehet: együtt a kettőnek.

2018. május

Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat
munkanapokon, 8:00-17:00 között!

06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.


E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!