500 kalória - pluszban

500 kalória - naponta ennyivel csúszik le több azoknál, akik többszörösen feldolgozott élelmiszerekből állítják össze az étrendjüket - állítja egy friss amerikai tanulmány. Az eredmény látszólag triviális, hiszen ki is kételkedne például abban, hogy a zserbószeletek jobban hizlalnak, mint a natúr sárgarépa? A National Institutes of Health kutatói ennél azért fifikásabbak voltak, s olyan étrendeket szerkesztettek az összehasonlításhoz, amelyek ugyanannyi cukrot, szénhidrátot, zsírt, illetve rostot tartalmaztak. Sőt arra is ügyeltek, hogy a tesztevő csoportokat két hét után felcseréljék. Akik addig a kevéssé feldolgozott ételekből ehettek korlátlanul, azok áttérhettek az "iparosított" konyha parttalan élvezetére, és viszont.

Kényes kérdése volt a kísérletnek, hogy mit is nevezhetünk többszörösen, vagy magasan feldolgozott élelmiszernek? Erre ugyanis nem létezik általánosan elfogadott definíció. Dr. Kevin Hall, a kutatás vezetője - miként az MTI idézte - azzal intézte el e dilemmát , hogy "olyan ez, mint a pornográfia, nehéz leírni, de az ember rögtön felismeri, ha meglátja". Ők ilyen azonosító jegynek tartották például azt, ha a termék csomagolásán több mint ötféle összetevő szerepelt. (Vagy: ha szerepel rajta bármi, amit nem tudsz kimondani, vagy a nagymamád nem ismer fel élelmiszerként...) S természetesen ide sorolták a fagyasztott, illetve konzervált készételeket, az instant leveseket, az édességeket, a rágcsálnivalókat is.

A kísérletben azt találták, hogy abba a két hétben, amikor a résztvevők az "ipari konyhán" ettek, átlagosan napi 508 kalóriával többet vettek magukhoz, s híztak is kereken 1 kilogrammot. Pedig a szereplők szerint mindkét menü ízletes volt; így nem ilyen különbségből fakadt a nagyobb fogyasztás.

Az eredményt dr. Hall részben a PYY-hormon hatásával magyarázta, amely akkor is csökkenti az étvágyat, ha az elfogyasztott táplálék kevésbé kalóriadús. Egy másik szakember, Gunter Kuhnle, Readingi Egyetem tudósa ezt még azzal is kiegészítette, hogy a feldolgozott élelmiszerek általában könnyebben fogyaszthatók, "gyorsabban lecsúsznak", így mire kialakul a teltségérzés, már több étel fogyott belőlük, mint kellett volna.

De hogy mennyi is az a napi 500 kalória többlet? Egy átlagos felnőtt napi szükséges energiapótlásának negyede-ötöde. Csak összehasonlításként: az említett dr. Hall úgy fogalmazott, az Amerikán végigsöprő "elhízásjárványt" napi 250-300 többletkalória elfogyasztása okozza.

Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke a minap egy sajtóbeszélgetésen történelmi dimenziót is adott e kérdésnek. Szerinte a napi 500 kalória épp annyi, mint amennyivel többet fogyasztanak manapság Európában, mint negyven éve. Ez is forrása a tömeges elhízásnak, különösen, hogy az átlag-európai - Halmy adatai szerint - e mellett több mint öt óra ülőmunkát végez, s 42 százalékuk inaktív.

Egyébként e "járvány" alakulása szempontjából igen érdekes adatokat publikált májusban [2019] a Nature folyóirat. Ahogy az Euronews idézi onnan a globális - több mint százmillió felnőtt pályáját jelző - adatokat, az elmúlt 30 évben 5-6 kilóval lettünk nehezebbek. S ami talán meglepő: a nagyobb veszélyben ma a vidékiek vannak, ott terjed tempósabban az elhízás. Amíg a vidéki férfiaknál és nőknél az átlagos testtömegindex-növekedés 2,1 volt az elmúlt három évtizedben, addig a városi nőknél 1,3, s a férfiaknál is "csak" 1,6.

A különbségnek sokféle okát sejtik, magyarázzak a kutatók. Ezek között helye lehet annak is, hogy az ipari, fokozottan feldolgozott élelmiszerek az utóbbi évtizedekben már inkább a vidéki konyhákban okoztak nagyobb változást.

2019. június

bottom-right-corner
Kérdése van? Hívja ingyenes zöldszámunkat az alábbi napokon!
Hétfő, szerda, péntek: 10:00-15:00 között
06-80-200-694

Az Accu-Chek Active, Performa, Instant, Softclix eszközök és tesztcsíkok gyógyászati segédeszközök.
Az Accu-Chek Smart Pix leolvasó készülék információ technológiai eszköz.
Az Accu-Chek Connect orvostechnikai eszköz.
A Bio-Króm-DIA 60x tabletta étrend-kiegészítő.
A Bluetooth® szómegjelölés és logók a Bluetooth SIG, Inc. tulajdonában álló bejegyzett védjegyek, és a Roche által történő használatuk engedély alapján történik.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termékinformációk vagy részletes leírások Magyarországon kívül másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban a Magyarországon kívül érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal.

Töltse le még ma a DKP applikációt az App Store-ból vagy a Google Play Áruházból!

a kockázatokról olvassa el a használati Útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!